Waarom heeft een neus 2 gaten?

Met 2 ogen zie je drie demensionaal. En met twee oren kan je bepalen waar geluid vandaan komt. Wat is de extra waarde van twee neus gaten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat je nog een beetje lucht kunt krijgen als je verkouden bent, want als je ene neusgat verstopt zou zitten, krijg je het een stuk benauwder. Allebei potdicht gebeurt minder snel. Of dat de werkelijke functie is durf ik niet te zeggen, maar het is wel een voordeel. De andere centrale organen die we hebben hebben maar één gat/opening (geslachtsorganen en in en uitgang van spijsverteringsstelsel) en de neushelften zitten niet ver genoeg uit elkaar om twee neuzen met één gat (analoog aan ogen of oren) te vormen. Het kan dus een gelukkig bijverschijnsel zijn van de symmetrie, of inderdaad een evolutionair voordeel hebben (gehad) om door twee neusgaten te kunnen ruiken en ademen. Het is hoe dan ook een voordeel gewoon door je neus te kunnen blijven ademen als je in je neus peutert of dat gat om een andere reden dicht zit. Hoe minimaal dat voordeel ook is. Ook ben je geneigd te denken : twee neusgaten geven meer lucht dan eén' , maar dat gaat natuurlijk niet op ,want het alternatief is één groot gat. Misschien is één groot gat wel niet praktisch....

Omdat er 2 longen onder hangen, het linker neusgat voedt de linker long, en het rechter neusgat de rechter long. De neus heeft ook een (stof)filter werking wat we kunnen overrulen door door de mond te ademen.

De natuur heeft ook een beetje aan symmetrie gedacht! Op precies de helft van je lichaam heb je, als het goed is, maar één gat. Je mond, je navel, je anus.......... zo kan je het ook bekijken ;-)

Onze neus is flink gedegenereerd maar een hond kan volgens mij nog wel in ''stereo'' ruiken. Ik legde vroeger wel eens een brokje lever aan een kant van mijn hond terwijl hij lag te slapen. Na enkele seconden werd hij dan wakker en draaide zijn kop altijd in de goede richting.

Je ademt altijd maar door 1 van de twee neusgaten, welke dat is wisselt om de paar uur. Een kleiner neusgat heeft als voordeel dat je minder water verliest tijdens het uitademen (daarom raak je ook sneller uitgedroogd als je verkouden bent en door je mond moet ademen). Het is dus praktischer om 2 kleine neusgaten te hebben, dan 1 grote, omdat je daarmee meer water verliest. Waarschijnlijk is het een overblijfsel van de symmetrie, die evolutionair gezien wel handig is.

je kan er beter mee ruiken! ik weet niet hoe goed je engels is, maar in dit artikel staat het uitgelegd: je eene neusgat wordt nauwer en de andere wordt dan juist groter, dit gebeurd omdebeurd. dit heeft te maken met de soort geur/lucht die binnenkomt en hoe die het best geroken kan worden. Toegevoegd na 1 uur: het ene geurtje kan beter geroken worden in snelle stroming en de ander juist tegenovergesteld, doordat je ene neusgat groter wordt gaat de lucht daar langzamer, bij je andere neusgat andersom. ze vangen dus verschillende stofjes op. bij maar één neusgat heb je dit niet

als er 1 neusgat is en het zit verstopt heb je het knap benauwd. daarbij zijn de neusgaten en de longinhoud in een juiste verhouding (uitgaande van een goed functionerende neus en longen) een groot gat zal geen optie zijn geweest omdat er teveel vuil in kan komen. in de neusgaten zit slijmvlies en haar om de vuiltjes uit de lucht te zuiveren. bij 1 neusgat werkt dit gewoon niet, en daarbij is het oppervlak waar het slijmvlies zich kan bevinden kleiner bij 1 neusgat dan dat het bij neusgaten is. de haartjes in de neus zouden bij 1 neusgat enorm lang moeten zijn om de lucht te filteren, en denk dat als de haren lang genoeg zijn deze enorm gaan flapperen bij het in en uitademen door de neus. met 2 neusgaten heeft men een neusschotje wat zorgt voor (extra) stevigheid, wat bij 1 neusgat niet het geval is. 3 neusgaten zijn niet haalbaar (te nauwe doorgangen, drink maar eens door 1 dun rietje en door 3 dunne rietjes, en vervolgens door 2 dikkere rietjes) bij 1 neusgat zouden veel meer mensen last hebben van een neusholte of bijholte ontsteking omdat de lucht die we inademen opgewarmd wordt. ook is de lucht die we in en uitademen vochtig. bij 1 neusgat zou dit niet zo goed kunnen. het lichaam is symmetrisch en de neus dus ook. reuk is belangrijker dan men veelal aanneemt. dit merkt men pas als er iets mankeert aan de reukzin. (zie link voor meer info) 2 neusgaten zijn hoe dan ook de beste oplossing die moeder natuur voor ons kon bedenken, anders hadden we wel een ander aantaal van dit soort gaten. :)

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Dysosmie

D.m.v. evolutionaire processen zijn belangrijke zaken van het lichaam dubbel uitgevoerd (soms ook vaker (met name als er meer kans is op schade van betreffende zaken), zoals urineleiders - een deel van de mensen heeft er drie). Als je maar één neusgat had, is de kans op volledige schade of verstopping groter. De overlevingskans zou wat minder zijn als je maar één neusgat had.

Stereoruiken kan maar het werkt niet zoals je zou denken. Bij haaien werkt het als volgt. De haai vangt in een neusgat plotseling een geur op. Daarna pas in het andere neusgat. Dat betekent dat er een waterstroming is gepasseerd met aan de oorsprong iets lekkers. Nu is het alleen nog maar een kwestie van tegen dat stroompje inzwemmen om de oorsprong te vinden. Haaien en andere waterdieren hebben daar het zijlijnsysteem voor dat systeem zorgt ervoor dat de haai altijd een soort kaart van alle waterstromingen om zijn lichaam heeft. Bij honden is het verhaal hetzelfde er is een klein tijdsverschil tussen het opvangen van een geur links of rechts en een gevoelig orgaan om luchtstromingen te voelen, namelijk de natte neus met daaronder orgaantjes die gevoelig zijn voor minieme afkoeling. De twee neusgaten dateren nog uit de tijd dat er een gemeenschappelijke voorouder van mensen, haaien en honden rondzwom. Apen hebben dit mechanisme niet meer, misschien is het in bomen wat minder nuttig omdat je daar geen sporen zo gemakkelijk kunt volgen zoals in het water of op de grond.

In ieder geval een functie staat nog niet bij de antwoorden. Tijdens het slapen gaan de neusgaten soms een voor een dicht zodat je gaat verliggen om het neusgat weer open te laten gaan. Ik heb dit na een neusoperatie ook zelf gemerkt, ik had een septum deviatie (neustussenschot stond scheef door een eerder ongeval) en nadien is mijn slaapgedrag veranderd. De KNO arts heeft me dit toen verteld en ik heb het ook weleens gelezen. Het heeft dus blijkbaar ook een functie tijdens het slapen. Dat ieder neusgat een eigen long bedient is onjuist, we hebben immers ook maar een luchtpijp.....

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100