Giftige stoffen uit de natuur ?

Voor ANW moeten we voorbeelden van giftige stoffen opnoemen.
- Natuurlijke ( bij dieren en planten )
- Synthetisch ( door mens samengesteld, bijvoorbeeld gifgas )

Weet jij het antwoord?

/2500

En je kan geen natuurlijke gifstioffen bedenken? Denk aan digitalus (Oftewel vingerhoedskruid) wat in de middeleeuwen als gif werd gebruikt. Of pijlstaartkikkers, welke in centraal / midden amerika door indianen werden / worden gebruikt voor de jacht. Of slangengif wat je kan oogsten en kan gebruiken. Of paddestoelen. Voorbeelden te over!

Wat dacht je van cyaankali (kaliumcyanide)? Komt voor in een aantal bamboesoorten. Errug dodelijk, behalve voor een bepaalde panda die het cyaankali kan neutraliseren. Verder schorpioengif, slangengif, mierenzuur (voor mensen slechts pijnlijk, voor insecten dodelijk). Spinnengif zorgt dat de ingewanden van het slachtoffer oplossen. Brandnetelgif.

er zijn geen giftige stofffen alleen giftige hoeveelheden, maar stoffen die in kleine hoeveelheden giftig zijn als voorbeeld van natuurlijke gifstoffen slangegif taxatine nicotine heroine cocaine vliegezwam digitalus pulsativa vulgaris Datura arsenicum cyanide zwaveldioxide gifstoffen die niet in de natuur voorkomen plutonium sarin mosterdgas chloorgas de lijst is eindeloos vooral van de natuurlijke gifstoffen .

Er is al een mooi antwoord met een lijst gegeven. 1 aanvulling erop: Sommige stoffen zijn dodelijk giftig als je ze in je bloed krijgt (slangegif bv) terwijl ze een medicijn zijn als je ze inneemt. Giftiheid hangt dus oa af van hoe je het in je lijf krijgt.. vzv ik weet is botulisme 1 van de giftigste natuurlijke stoffen die er bestaat. Is al in microgrammen dodelijk (miljoensten van grammen) Komt als afval stof van een bactrie die kan groeien in dood vlees in relatief warm oppervlakte water (warmer als 22 graad). Dus nooit zwemmen in water waarin ook dode eend ligt. Het gif curare (op pijlen gebruikt door indianen) is bij innemen ook een geneesmiddel.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100