Is het vergelijken van de ecologische voetafdruk van een hond met de ecologische voetafdruk van een SUV wel reëel?

In New Scientist van deze week wordt de ecologische voetafdruk van een hond ( "pawprint" ) van een eigenaar vergeleken met de ecologische voetafdruk van een SUV , ook van een eigenaar. Maar wordt hier wel een eerlijke vergelijking gemaakt ?

Verkort artikel op www.wetenschap24.nl/nieuws/lees/hond-slechter-voor-milieu-dan-suv.htm .

Toegevoegd na 6 minuten:
artikel New Scientist : www.newscientist.com/article/mg20427311.600-how-green-is-your-pet.html#

Toegevoegd na 8 minuten:
Een grote hond zou een véél grotere ecologische voetafdruk hebben als een Toyota Landcruiser SUV, en een kleine hond een heel wat grotere ecologische voetafdruk.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ha, die Goldenten; Ik vind het sowieso niet reëel om de ecologische lasent van een levend wezen te vergelijken met die van een voorwerp. Die SUV is een onderdeel van de ecologische voetafdruk van de eigenaar, net zoals die hond dat is. En als een hond vijftien jaar zou worden is de SUV van het baasje in de tussentijd ook alweer twee of drie keer vervangen door een nieuwer model, dus het verhaal rammelt aan alle kanten. Overigens eet mijn hond echt niet alleen vlees, maar ook veel brood en groente. En nee, ik rijd geen SUV....

Hondenbezitters zullen het niet leuk vinden, maar inderdaad, een huisdier is in de regel een vleeseter, en vlees eten geeft een hele zware druk op het milieu, vooral omdat de kringloop van koe tot bonzo zo lang is en zoveel stappen kent. Die auto moet gemaakt worden, verbruikt olie en benzine, en is na een jaar of wat op en moet weer worden gesloopt. Een vrij eenvoudige 1 op 1 berekening. Die hond kan misschien wel 20 jaar worden en loopt 24 uur per dag op vlees. Om te zien hoeveel wel of geen vlees uitmaakt zou je je eigen voetafdruk eens moeten testen, en dan één keer met alle dagen vlees en 1 keer met drie tot vier keer in de week (of minder) vlees. Scheelt bijna de HELFT op je totale verbruik. Natuurlijk kun je in de vergelijking meenemen dat een SUV een totala overbodig stuk staal is, waar een hond nog wel enig sociaal nut heeft en bovendien voornamelijk leeft van afval van producten voor menselijke consumptie, maar toch. De strikte voetstap verandert daar niet mee.

Bronnen:
http://wwf-footprint.be/destandaard/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100