Hoe is het mogelijk dat vogels in een grote zwerm, b.v. spreeuwen niet botsen en dat geldt ook voor een school vissen ?

Van de spreeuwen heb ik het meerder malen zelf kunnenconstateren,dat ze plotsklaps van richting veranderen, zonder dat er "aanvliegingen" zijn.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat komt omdat veel dieren, maar vooral vogels over zo'n razendsnel reactievermogen beschikken. Dat hebben ze ook nodig, want de natuur is wreed. Voor dat je het weet, ben je als vogeltje de klos, en zit je in de maag van een kat. Dat reactievermogen wordt dus steeds "getraind". Je zult vast weleens meegemaakt hebben, dat er spreeuwen op het wegdek zitten en je dan met de auto aan komt rijden. Ze vliegen op het aller- allerlaatste moment weg, en je verbaast je er over dat het steeds weer goed gaat. Die vogels kunnen dus nog goed rekenen ook :-) Toch zijn spreeuwen net mensen. Want wij botsen in een drukke winkelstraat ook weleens tegenelkaar op. Dat er dus "nooit aanvliegingen" zijn klopt dus niet. Bekijk onderstaand filmpje (ook te bekijken in 720HD) en je ziet dat het zo nu en dan ook goed "fout" gaat. Voor één of meer spreeuwen gaat het dan toch net iets te snel, en raken de weg kwijt. Dat ze niet direct naar beneden storten, zal komen omdat de schade bij aanvliegen wel mee zal vallen, met al die zachte veertjes.

Bronnen:
http://www.youtube.com/watch?v=_tEFRAI9WSE

iedere vogel of vis houdt in de gaten hoe de dieren voor en naast hem navigeren, en past z'n gedrag daar razendsnel op aan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100