Het enzym dat aan de pas wordt gebruikt tijdens apoptose, kan je iemand vermoorden door zijn lichaam te injecteren met dat enzym?

Tijdens de apoptose wordt een cel gedwongen zelfmoord te plegen. Ik weet nou niet zeker of er een enzym hiervoor zorgt of een hormoon, maar ik dacht een hormoon. Mijn vraag is dan of je iemand kan volspuiten met dit hormoon zodat alle cellen in zijn of haar lichaam zichzelf doden. En mocht dit kunnen, dit is dan een lichaamseigen stof. Zou het dan nog mogelijk zijn om te zeggen dat iemand is vermoord of dat het een foutje van een lichaam kan zijn? Want als dit zo is dan is dit namelijk een briljante manier om iemand te vermoorden, de doodsoorzaak is een overmaat aan de lichaamseigen stoffen en slechts een kleine mutatie in de chromosomen die leidden tot teveel productie van dat hormoon.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het klopt wel dat hormonen de aanzet geven tot apoptose. Schildklierhormoon speelt bijvoorbeeld een rol bij de opname van de staart van een net gemetamorfoseerde kikker. Het hangt af van het celtype dat je wilt laten verdwijnen en de gevoeligheid voor dat type hormoon. Dat is meestal bepaald door de hoeveelheid receptoreiwitten van dat celtype en de cel moet ook al klaar zijn voor apoptose. Bij inspuiten van thyroxine in een kikkervisje zullen eerst de organen die hij niet meer nodig heeft worden afgebroken en bij een nog hogere concentratie gaat de staart er ook aan. Deze organen zijn dan al 'klaar' voor apoptose en je kun je voorstellen dat de inwendige organen een groter aantal receptoreiwitten hebben (ik schrijf dit zo uit de losse pols op, dus het mechanisme hoeft niet exact zo te zijn). De organen die niet meer nodig zijn hebben dus een grote gevoeligheid voor het hormoon en zijn klaar om in celdood te gaan. Het lijkt me dus dat hormonen niet al te geschikt zijn als gif, want de celtypen die er gevoelig voor zijn, zijn blijkbaar niet zo essentieel meer voor de overleving.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100