Hoe kan het dat ik als kind blond haar had en nu donkerbruin haar heb?

Als kind was ik totaal blond, langzaam is dit veranderd in donkerbruin. Ik ken meerdere mensen die dit hebben. Ik ben benieuwd hoe dit kan. Heeft het te maken met genen of pigmentaanmaak of iets dergelijks?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Weet je ; dat weten we niet. Echt niet. We weten dat het gebeurt, maar niet hoe of waarom. Vermoedelijk heeft het iets te maken met het feit dat het gen voor blond haar een feitelijk gemuteerd gen of aantal genen is (pas laat in de evolutie ontstaan), en dat in zijn meest extreme vorm kan leiden tot albinisme (die overigens NIET in de loop van hun leven donkerder worden !) en in mildere vorm tot blond haar, dat echter wel stukje bij beetje in de loop van het leven pigment aan blijft maken. Mensen met het gen voor blond haar zijn als kind in de regel licht- tot witblond. In de loop van het leven neemt het haar echter steeds meer pigment op (waarom weten we niet), zodat de kleur steeds donkerder wordt en zelfs donkerbruin of zelfs bijna zwart kan worden. Ze kunnen echter wel het gen voor blond haar - dat ze dan nog steeds hebben - doorgeven aan hun kinderen. Op een gegeven moet stopt die pigmentopname, en verdwijnt zelfs de oorspronkelijke kleur uit het haar. Dan worden we grijs, maar mensen met blond haar worden vaak eerder wit. Ook als het haar later in het leven donkerder is geworden, zullen je blonde genen je op je oude dag weer verraden ;-) Het gen voor blond heeft eigenlijk twee allellen ; een blond en een bruin. Het bruine is dominant. Pas als je twee genen (beide ouders dus) met het blonde allel hebt, kun je blond worden. Maar die bruine allellen zitten er dus wel. Wellicht dat die op een of andere manier de haarkleur beinvloeden of zelfs in de loop van het leven 'overnemen ; dus dat met de celvernieuwing - die overal in het lichaam optreedt - de dominantie van het bruine allel toch weer naar boven komt. Maar nogmaals ;dat is speculatie van mijn kant, want uiteindelijk puntje bij paaltje weten we het gewoon (nog) niet.

De uiteindelijke kleur is een genenkwestie maar de start van een kinderleven gebeurt al als veel systemen nog niet "af" zijn. Dat houdt in dat de haarpigmentatie pas later op gang komt. Mijn beide zoons hadden wit blond haar (echte witkopjes). ze zijn nu beide donkerblond met wat rood er in en ik zie zowaar al wel eens een grijze haar bij hen. Dat zie je ook met de ogen , helderblauwe ogen hadden ze , die zijn nu groenachtig blauw. Dat lijkt dus op wat je zelf beschrijft. Opvallend is dat chinese kindertjes (zuid aziatische kinderen meestal trouwens.) met soms een bos(!) pikzwart haar geboren worden. Dat is natuurlijk ook een genenkwestie. Kortom, wat je beschrijft is een normaal verschijnsel en je haarpigmentatie verandert gedurende je leven .

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100