Kun je lang genoeg je adem inhouden zodat je stikt, als je dat zou willen? Of is dit praktisch onmogelijk door overlevingsdrang?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is een legende denk ik, bekend van Diogenes, de grote cynicus. Als je het bewustzijn verliest is het mogelijk dat de tong verslapt en de luchtweg blokkeert, vandaar de gewoonte om bewusteloze mensen in zijligging te brengen. Het is dus niet uit te sluiten dat de ademreflex niet voldoet om weer te gaan ademen.

Je instinct neemt het over en je gaat dus vrolijk ademen.

Zelfs als je het zo lang volhoudt dat je flauwvalt (en dat lijkt me al vrijwel onmogelijk) ga je gewoon weer ademen als je bewusteloos bent.

Ja dit is mogelijk maar alleen als je een centraal congenitaal hypoventilatie syndroom hebt. Het phox2b gen regelt onze ademhaling hoe verder dit gen is uitgerekt hoe meer je ademhaling in de war is. Deze patienten kunnen 'vergeten' adem te halen bijvoorbeeld in slaap of bij grote concentratie en krijgen dan niet het seintje dat de 02 zakt of de c02 te hoog is.

Ademen is een reflex, en een kenmerk van een reflex is dat je het niet kan beheersen. Zelfs als je het voor elkaar zou krijgen om je adem in te houden tot je flauw valt, zal je zodra dit gebeurt weer gaan ademen.

Een paar jaar geleden ben ik met scouting naar de open dag van de politie geweest. Toen de agent vertelde zelfmoord, heb ik dit gevraagd. Hij zei dat het 1 iemand was gelukt. Oftewel, het kán wel. Maar het is praktisch onmogelijk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100