Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom heeft een insect eigenlijk 6 poten?

En waarom een spin 8 ze lopen daar toch niet veel beter mee dan wij met 2 of een paard met 4 ? Dank jullie =D

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
in: Biologie
3.9K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Dat is door de evolutie zo ontstaan, en of je nu 2, 4, 6 of 8 poten hebt, het functioneert prima, en dus is er, evolutionair gezien, geen reden om te veranderen. Vleugels en armen zijn ontstaan uit poten. Er zijn ook dieren met meer dan 8 poten, bijv. rupsen, duizendpoten en dergelijke. Opvallend is dat het altijd om even aantallen gaat, nooit 3 of 5. Terwijl ik me ook kan voorstellen dat je met 3 poten, één stevige midden voor, en er dan met de twee achterste er als het ware bokkie-springend mee voortbeweegt. Maar de evolutie heeft dit nog niet voortgebracht....
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

Ik denk dat een spin met 8 poten wat meer houvast heeft als hij in zijn web rondbalanceert dan met 4 poten. Een vlieg bv kan op muren en plafonds lopen, misschien heeft hij met 4 poten niet voldoende adhesievermogen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Dat komt omdat insecten er allemaal wel heel verschillend uitzien, ze hebben wel allemaal hetzelfde "bouwplan": een kop, een borststuk en een achterlijf.

De poten zitten aan het borststuk dat weer uit 3 segmenten bestaat en aan elk segment zit aan weerszijden een poot.

zie ook link

Toegevoegd na 2 minuten:
een beest zoals een duizendpoot of een miljoenpoot die in ieder geval veel meer dan 6 of 8 poten heeft is ook geen insect maar behoort tot de geleedpotigen
(Lees meer...)
amigo
12 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding