Waarom is urine geel?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ureum, Urobiline en Porfyrine zorgen voor de gele kleur in urine. Ureum is een afbraakproduct van de eiwitstofwisseling. Toegevoegd na 6 minuten: Urubiline is een afbraakproduct van bloed en galvloeistof en bruinig van kleur (en verdund gelig). Porfyrine is volgens mij afkomstig uit de afbraak van hemoglobine. Toegevoegd na 11 minuten: Overigens is de concentratie van deze gekleurde stoffen heel erg laag. Het meeste is (als het goed is) water, zo''n 95%. Hoe donkerder de kleur hoe meer van deze stoffen erin zitten. Donkere urine kan enerzijds komen doordat je te weinig hebt gedronken of teveel water bent kwijt geraakt, maar kan ook duiden op een metabolische afwijking.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ureum
http://nl.wikipedia.org/wiki/Urine

De gele kleur wordt veroorzaakt door een kleurstof die verwant is aan de galkleurstof.

Urine moeten we meerdere malen op een dag kwijt. De urine voert afvalstoffen af uit het lichaam. De kleur van de urine is meestal geel omdat er gele pigmenten zoals galzouten in zijn opgelost.

Bronnen:
schaamteloos van deze site geplukt...

Urine bestaat uit water met daarin opgelost afvalstoffen van het lichaam. De normale kleur van urine is geel door de opgelost afvalstoffen (deels vergelijkbare stoffen die de stoelgang bruin maken). De hoeveelheid van deze stoffen die er per uur bijkomen is vrij constant, de hoeveelheid water waarin ze opgelost worden is afhankeleijk van hoeveel je drinkt. Dus, als je (te) weinig drinkt is de urine heel donker geel, als je heel veel gedronken hebt wordt ze bijna wit omdat de gekleurde afvalstoffen dan sterk verdund worden

meestal is urine geel, als je drugs heeft gebruikt. . .

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100