Buiten het feit dat een ieder cholesterol heeft, kan het zijn dat door stress, familiair bepaald, te veel drinken en verkeerde eetgewoontes zowel het vetgehalte, als de zuurtegraad in het bloed verder verhoogd wordt. De laatste is gif voor de aderen en tast deze aan. Door goede voeding tot ons te nemen, en leren te 'ontploeteren' zien we de zuurtegraad nl. weer zijn normale waarde aannemen.
Wordt de roep tot inname van goede voeding en een minder 'stressige' situatie in de wind geslagen dan komt het zelfhelend mechanisme van ons lijf in actie en verhoogt de cholesterol toename in het bloed, ook wel het 'slechte' cholesterol genoemd [LDL] om de schade van onze aderen tot een minimum te beperken.
Voor sommige mensgroepen, bijvoorbeeld hartpatienten, is een (relatief) hoge waarde van cholesterol gevaarlijk. Er is nl. vaak al sprake van bloedvatvernauwingen en meer cholesterol is dan levensgevaarlijk.
Medicijnen kunnen ervoor zorgen dat deze 'aanmaak' van slechte cholesterol wordt verminderd. Begrijpelijk ook dat je dan ook je eetpatroon dient te wijzigen.
Richtwaarden voor het toe- en afnemen van de zuurtegraad is niet te geven. Deze zijn per individu anders, mede door de verschillende leefpatronen en achtergronden.