Waarom zijn mijn ogen groen en niet blauw?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De blauwe kleur van het oog wordt veroorzaakt door verstrooiing in de iris en absorptie achter de iris door het donkere melanine. De blauwe lichtgolven worden het gemakkelijkst verstrooid en de rode worden geabsorbeerd achter de iris zodat je geen rood licht terug ziet komen zoals bij albino's. De verstrooiing komt door het Tyndall effect, door zeer kleine onregelmatigheden in de iris. De grootte van de onregelmatigheden bepaalt de intensiteit van het blauw, hoe kleiner, hoe blauwer. Je kunt een groene kleur krijgen doordat ook een geel pigment in kleine hoeveelheden aanwezig is (lipofuscine ofwel lipochroom). De kleur groen ontstaat door de combinatie van het blauwe strooilicht en het geel van het lipofuscine. Jouw ogen zijn dus niet blauw omdat je het pigment lipochroom hebt aangemaakt. Daarvoor heb moet je een actief gen voor lipofuscine hebben. Waarschijnlijk had je als baby nog blauwe ogen, want het gen wordt pas actief na de geboorte. Omdat je geen melanine aanmaakt binnen de iris heb je geen bruine kleur ogen.

Want jouw chromosomen hebben nou DIE allelen die jou ogen blauw maken, beter opletten tijdens biologie de volgende keer! Toegevoegd na 21 seconden: *ik bedoel groen...

Omdat je zo geboren bent. Maar je hebt geluk dat je in deze tijd leeft, want als de kleur je niet bevalt heb je de mogelijkheid met gekleurde contactlenzen (met of zonder sterkte) ze de gewenste tint te geven!

Dit hangt af van de kleur van je irissen, maar wordt bepaald door verschillende genen. Groene ogen bevatten weinig melanine. De kleur van je ogen wordt erfelijk bepaald, dus er is grote kans dat een van je ouders ook groene ogen heeft. Groene ogen zijn genetisch dominant over blauwe ogen, maar komen toch veel minder vaak voor. Vooral in Noord-europa komt dit voor. Toegevoegd na 9 minuten: O, ik lees net dat het is achterhaald dat de blauwe oogkleur recessief is. De genetica van oogkleur is zo complex, dat ouder en kind vrijwel elke combinatie van oogkleur kunnen hebben. (dus bv ouder blauw en kind bruin, maar ook: ouder groen, kind blauw) http://en.wikipedia.org/wiki/Eye_color

In jou chromosomen zitten bepaalde genen en die genen hebben voor jou de kleur groen voor je ogen

Wist je dat iedereen met blauwe ogen van dezelfde achter-achter-achter-achter-(zo kan ik nog wel even doorgaan) grootvader komt?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100