Wat is de theorie van Lamarck?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De theorie De theorie stelde dat organismen kenmerken, die ze verwierven tijdens hun leven, konden doorgeven aan hun nageslacht. Hiervoor steunde Lamarck op twee waarnemingen die destijds algemeen als waar gezien werden: Het al of niet gebruiken van bepaalde kenmerken zorgt ervoor dat ze verder ontwikkeld worden of juist verloren raken. Kenmerken van voorouders worden doorgegeven aan het nageslacht. Voorbeelden Giraffen die hun nek moeten rekken om bij bladeren van hoge bomen te raken, zouden vanzelf een sterkere en langere nek krijgen. Hun nageslacht zou een iets langere nek hebben. Een smid die hard werkt, krijgt sterkere armspieren. Zijn zonen zouden bij het opgroeien ook zulke sterke armspieren krijgen.

Zijn theorie stelde dat eigenschappen van organismen die ze tijdens hun leven aannemen doorgegeven worden op volgende generaties. Ik kan me van mijn biologieboek een voorbeeld herinneren van de giraf. Lamarck dacht dat de lange nek van de giraf was ontstaan doordat giraffen zich moesten uitrekken om bij de bovenste blaadjes van de bomen te kunnen. Hierdoor rekte de nek van de giraf een stukje uit. Elke generatie gaf de langere nek vervolgens door op de volgende generatie waardoor de nek van giraffen uiteindelijk heel lang is geworden. Ik hoop dat je het zo een beetje snapt.

als aanvulling beweerde lamarck dat een eigenschap die verloren gegaan is niet meer terugkomt in die diersoort, bijvoorbeeld de geslachtelijke voortplanting bij sommige organismen ,deze theorie is nu echter achterhaalt daar bij sommige oribatei waargenomen is dat e eigenschap om geslachtelijke voortplanting weer is teruggekeerd .

Maar de theorie van Lamarck is dus onzin. Eigenschappen die organismen tijdens hun leven verwerven kunnen niet doorgegeven worden aan de nakomelingen. Tenzij je het over mutaties hebt in het DNA van cellen van geslachtsorgaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100