Kunnen vogels hoogtevrees hebben?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn heel wat vogels die niet kunnen vliegen. Denk maar aan de struisvogels in Afrika, de emoes in Australië en de nandoes in Zuid-Amerika. Deze grote loopvogels zullen zich vast niet prettig voelen aan de rand van een afgrond. En dat is maar goed ook. Loopvogels hebben zich ontwikkeld tot echte hardlopers. Met hun gespierde poten kunnen ze erg hard rennen. Doordat ze groot en sterk zijn kunnen ze zich goed verweren tegen roofdieren. Maar hun vleugels zijn te klein en hun lichaam is te zwaar om de lucht in te komen. Ook pinguïns hebben hun vliegvermogen verloren, maar daar staat tegenover dat ze in het water bijzonder snel en wendbaar zijn. Veel niet-vliegende vogels, zoals rallen (verwanten van onze waterhoentjes en meerkoeten), zijn ontstaan op eilanden met weinig of geen roofdieren. Ze verloren hun vliegvermogen, omdat vliegen niet noodzakelijk was om te overleven. Toch is vliegen voor de meeste vogels dé manier van voortbewegen. Het maakt dat ze grote afstanden kunnen afleggen om voedsel te zoeken. Ook komt het vliegen goed van pas om aan vijanden te ontsnappen. Het vliegen staat geheel ten dienste van overleven. Van hoogtevrees hebben ze geen last. Natuurlijk heb je wel baas boven baas. De Indische gans is kampioen hoogvliegen. Tijdens zijn trek over de Himalaya vliegt hij op negen kilometer hoogte over de bergtoppen. Ook gieren zijn hoogvliegers. Zwevend op opstijgende warme lucht cirkelen ze omhoog, tot wel zes kilometer. Postduiven halen een hoogte van zeshonderd meter. In sommige natuurdocumentaires is te zien dat jonge vogels een beetje bang zijn om voor het eerst te gaan vliegen. Als ze aangemoedigd door hun ouders eenmaal de sprong wagen, is de angst snel overwonnen.

Bronnen:
http://www.willemwever.nl/vraag_antwoord/d...

Denk het niet. Te laag bij de grond is gevaarlijk (katten bijv). Dus moeten ze wel hoger. Ook al omdat insecten vaak hoger vliegen en dat is voedsel.

Als dat het geval is dan worden die "bangerikken"c.q. angsthazen opgegeten door roofdieren en kunnen en zullen zij zich niet voortplanten. Dat wordt natuurlijke selectie genoemd. Hard maar effectief.

Ik neem aan van niet, omdat ze kunnen vliegen.

Vogels kunnen niet op het niveau van mensen beredeneren. Vliegen doen ze zowat instinctief. Zoals een peuter leert lopen. Ik ken zelf niet één peuter die bang is om te leren lopen.

ik kan me voorstellen dat loopvogels (die dus niet kunnen vliegen) angst hebben voor grote hoogtes. gezien ze te pletter kunnen vallen, zou dat alleen maar verstandig zijn. bij vliegende vogels zit het in hun natuur om zich op grote hoogte te bevinden zonder daar angst voor te hebben.

Ook vliegende vogels,en dan heb ik het over, "De vliegende vogelsoorten" kunnen wel degelijk hoogtevrees hebben. dat heeft men oa geconstateerd bij jonge vogels die pas leren vliegen,dat kunnen evengoed arenden zijn,zij hebben hun nest hoog,en dan is vallen dodelijk. Ook papegaaien die jaren in een kooi hebben gezeten en er bij een nieuwe eigenaar eindelijk nog eens uit mogen,zijn bang voor de hoogte omdat zij bang zijn om te vallen,zij moeten dat vliegen als het ware opnieuw leren.Naarmate de vorderingen en de hernieuwde kracht in hun vleugelspieren groeit,groeit ook hun zelfvertrouwen,en dat door veel oefenen. Maar voor dit alles zijn de vogels vooral bang. Dus ja,vogels kennen echt wel hoogtevrees.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100