Kan je een ei uit de winkel nog uitbroeden?

Als je een ei uit de winkel koopt en je zet die weer onder een kip of in een broedmachine, komt die dan nog uit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

meestal zijn die eieren koud bewaart , dus het kuikentje daarin ook , dan moet je denk ik wel een hele goede broedmachine hebben!

Nee die eieren zijn onbevrucht dus kan er nooit een kuiken uitkomen.

Als het ei bevrucht is, moet het binnen 10-14 dagen bebroed worden. Je kunt er helaas niet van op aan dat de eieren die je in de supermarkt koopt, ook binnen die leeftijd zijn. Bovendien moeten ze wel koel bewaard worden, maar mogen ze absoluut niet onder 0°C zijn geweest. Alleen onder die voorwaarden zou je het ei uit kunnen broeden.

Eieren uit een supermarkt komen doorgaans van een legbatterij. Hier worden enkel hennen gehouden en de eieren zijn bijgevolg onbevrucht en niet uitbroedbaar. Koop je je eieren bij een kleinere winkel die rechtstreeks afneemt van bij de boer, dan is het mogelijk dat het om bevruchte eieren gaat. Deze kan je wel degelijk uitbroeden. Bevruchte eieren worden in de natuur doorgaans ook niet meteen bebroed. De kip legt meerdere eieren over verschillende dagen en begint pas met broeden als alle eieren zijn gelegd. Op die manier komen alle kuikens tegelijkertijd uit. De eieren kunnen dus gewoon langere tijd op kamertemperatuur gehouden worden alvorens (liefst in een broedmachine) uit te broeden. Je moet alleen vermijden om het ei te wassen, omdat je dan de poriën in de kalk dicht en de ademhaling voor het kuiken verhindert. Toegevoegd na 2 minuten: Je kan bevruchte eieren natuurlijk ook onder een broedende hen leggen ;-) Zorg er alleen voor dat de kuikens gelijktijdig uitkomen, want de hen zal vaak stoppen met broeden zodra de eerste kuikens er zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100