Bestaat er een "gewone snoeshaan"?

dit naar aanleiding van de uitdrukking "een rare / vreemde snoeshaan"

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, die komt soms voorbij. Maar niemand weet of het een guur type is, of juist een onguur type.

Ja hoor, een snoeshaan is namelijk gewoon dialect - ik weet niet welk maar ik vermoed dat het originele woord uit Indonesie komt - voor man, kerel, vent, figuur, persoon, gast, knakker enzovoort. Daar heb je er een heleboel gewone van. Een vreemde snoeshaan is dus een vreemde man, kerel, vent, figuur, persoon, gast, knakker. Daar zijn er ook een heleboel van, maar die combinátie, vreemde snoeshaan, heeft het tot het algemene taalgebied geschopt.

Bronnen:
http://marcdecoster.blogspot.com/2006/10/a...
http://synoniemen.net/index.php?zoekterm=snoeshaan

Niet meer. Vandaag de dag alleen als 'vreemde snoeshaan'. Maar vroeger wel. Het Woordenboek der Nederlandsche Taal meldt dat 'snoeshaan' is ontleend aan het Hd. Schnauzhahn (eig. kalkoensche haan)

nee, snoeshaan is gekoppeld aan de woorden 'vreemde' of 'rare'. Zoals de Dikke van Dale zegt: 'verbonden met raar en vreemd: een zonderling mens, een vreemde snuiter.'

Bronnen:
de dikke van dale

Het is een adelijke titel volgens wikipedia: "snoeshaan" is ontstaan uit Soesoehoenan (Susuhunan), een Javaanse adellijke titel. Toegevoegd na 45 minuten: Even een korte toelichting. Deze adelijke was niet meer dan een stroman die gebruikt werd door de koloniale heersers.

Nee. Het woord komt van snoeshoanne. Het woord komt in de 17de eeuw herhaalde malen voor en beteekent wellicht eig. iemand die overal met zijn neus bij is, een snuffelaar, een oude snoeper. Ook in de huidige betekenis heeft snoeshaan de betekenis van: vreemde snuiter, rare snuiter. Vreemde snoeshaan is dus eigenlijk dubbelop.

Bronnen:
http://www.encyclo.nl/begrip/Snoeshaan

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100