Doordat de druk in de vloeistof (tussen je botten) daalt, krijg je plots luchtbelletjes, dat is het knakkende geluid.
In je gewrichten zit een smeervloeistof: synoviaal vocht, in dokterslatijn. Als je die gewrichten plots openrekt, daalt de druk in die vloeistof en krak … belletjes. Het duurt een tijdje voor het gas weer opgelost is, en je je knokkels opnieuw kunt doen kraken.
De ene mens ‘kraakt’ gemakkelijker dan de andere. Sommigen kunnen zichzelf helemaal geen krak ontlokken. Dat heeft te maken met de soepelheid en rekbaarheid van het gewrichtskapsel, de ‘zak’ omheen het gewricht, die het smeervocht binnen moet houden. Als dat kapsel strak aanspant, kun je het niet genoeg openrekken om voldoende onderdruk te krijgen.
Mensen met soepele gewrichten kraken het vlotst. Radiologen zien soms belletjes in de schoudergewrichten op borstkasfoto’s van baby’s die aan de armen overeind worden gehouden.
De artsen raden aan om het kraken te vermijden, omdat je gewrichtskapsel een beetje op een elastiekje lijkt: als je er maar vaak en hard genoeg aan trekt, zal het permanent uitgerekt blijven. Hierdoor kán je reuma krijgen.
http://www.technopolis.be/nl/index.php?n=4&e=360&s=365&exp=135