Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

's winters op het noordelijk halfrond hebben bomen en struiken geen bladeren produceren ze dan geen zuurstof?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
in: Biologie
2.5K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Zonder bladgroen wordt er geen zuurstof geproduceerd. Gelukkig zijn er ook nog wel struiken en bomen, die wel hun bladeren behouden in de winter.
(Lees meer...)
13 jaar geleden

Andere antwoorden (3)

er vind bij struiken en planten ook fotosynthese plaats in de stam/takken dus het gaat gewoon door.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Voor fotosynthese heb je oa bladgroen nodig. En dat zit niet in de stam of takken. Dus je antwoord klopt niet
Fotosynthese (H2O + CO2 > O2 + Glucose) vind plaats in de bladeren, in het bladgroen. Als de plant deze niet heeft, vind er alleen dissimilatie plaats. Dit is verbranding van glucose voor groei en energie. In de winter houd een boom een soort van winterslaap, en doet hij even helemaal niks, geloof ik.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Op het noordelijk halfrond zijn er veel naaldbomen en struiken. De naalden zijn voor deze boomsoorten de bladeren. Ze zijn ook groen. In alle groene gedeeltes van een boom of plant kan er fotosynthese plaatsvinden. Dus bij naaldbomen wordt er ook in de winter fotosynthese uitgevoerd. Waarom naalden? Naalden hebben een kleiner oppervlak dan bijvoorbeeld de bladeren bij de kastanje. Hoe groter het oppervlak hoe sneller de boom vocht verliest (verdampings oppervlak is dan groot).

Loofbomen laten hun bladeren vallen, omdat ze anders te veel vocht verliezen en 's winters is het moeilijker voor een boom om water uit de grond op te nemen.
Hoe overleven ze dan de winter? Een boom slaat voedingsstoffen op in hun wortelstelsel en in de stam. Daar kan een boom 's winters van leven.

Toegevoegd na 4 minuten:
Loofbomen produceren dus geen zuurstof in de winter en naaldbomen produceren wel zuurstof in de winter en dus ook op het noordelijk halfrond
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding