wat is het verschil tussen een gewone ader en een slagader?

het is voor een biologie opdracht ( poster)

Weet jij het antwoord?

/2500

Een ader is een bloedvat voor de terugvoer van zuurstofarmbloed richting het hart. Een slagader zorgt voor transport van zuurstofrijkbloed van het hart naar de organen.

Een slagader vervoert het bloed van het hart af, een ader er naar toe.

In een slagader is het kloppen/pompen van het hart goed merkbaar,dat komt omdat in die ader het bloed wordt vervoerd,dat van het hart afkomt en op de terugweg in de ader gaat het bloed terug richting hart,tot het weer opnieuw door het hart in de slagader wordt gestuwd.

Een slagader vervoert het bloed van het hart af en een ader naar het hart toe. Dat wil niet zeggen dat een slagader per definitie zuurstof- en voedselrijk bloed vervoert, maar dat is een ander en iets ingewikkelder verhaal. Een ander verschil is dat een slagader de bloedsomloop helpt met eigen, onwillekeurig spierweefsel, dat bij aderen ontbreekt.

Door een slagader gaat meer bloed, dus staat er meer druk op om het door je hele lichaam te voeren. Een slagader vertakt in allemaal verschillende kleinere adertjes, die minder bloed vervoeren, maar wel op de plekken komt waar slagaders niet komen. Ik hoop je hiermee te hebben geholpen (mijn eerste antwoord xD)

Bronnen:
Biologie les

een slagader heeft ook een dikkere wand en een nauwere doorgang dan een ader.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100