Moet ik de "kern" uit een tomaat snijden?

De groene delen van de tomatenplant zijn giftig. De tomaat is een Nachtschade, en de groene delen van Nachtschaden bevatten het giftige solanine.

Als ik een tomaat eet, verwijder ik altijd eerst de "kern". Dat is het harde stukje in de tomaat, vanaf de plek waar de tomaat aan het steeltje zat tot het midden van de tomaat.

Die "kern" is namelijk groen.

Is het zinvol dat ik die "kern" verwijder, of ben ik paranoïde?

(Dat die "kern" ook hard is, doet hier niet ter zake - het gaat om de solanine.)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij groene tomaten komt het aan solanine verwante tomatine voor. Bij solanines gaat het vooral om de groene plekken net onder de huid van de schil en natuurlijk de plant zelf, dus de takjes. Door rijping verdwijnt het solanine, ook in de kern, die wordt dan ook rood. Dat duurt iets langer. Door geen groene tomaten te eten en het groen uit de kern te halen krijg je geen tomatine binnen. Over je paranoïde geestesgesteldheid kan ik niet oordelen, maar ik vind het verwijderen van de kern (bij verder rijpe tomaten) niet nodig. Kwaad kan het niet.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Tomaat

Ik snijdt altijd alleen 't groene stukje aan de bovenkant weg, en de rest doe ik gewoon in de blender. Ben er nog nooit ziek van geworden, dus... Moet kunnen.

haha, dat kun je gewoon opeten. Ik heb bij een tomatenkwekerij gewerkt (was niet leuk) en daar aten ze tomaten die helemaal groen waren met af en toe een oranje vlekje. Lang niet alle tomaten zijn volledig rood, veel tomaten zijn groenig/rood. Die verwerken ze in bepaalde producten.

Alle groen aan een nachtschade is giftig... en cancerogeen... Ik doe dat ook altijd... Waarom, mijn gevoel gebiedt mij het te doen... En ik ben het afgeleerd om mijn eigen gevoel te ondervragen...

Ik weet niet zeker of je dat deel zou 'moeten' verwijderen. Het lijkt me wel logisch dat je de steeltjes / bladeren niet opeet, maar de kern, dus vanuit het aanhechtingspunt van het steeltje / de bladeren gezien naar beneden (in iets mindere mate vergelijkbaar met waar bij een appel het klokhuis zit) verwijder ik zelf meestal niet. Overigens is dit ook een beetje gemakzucht, soms doe ik het ook wel. Ik dacht trouwens dat bij een tomaat de knollen onder de grond giftig waren, maar ik ben zeker geen expert op dit gebied.

Ik ben tot nog toe resistent gebleken, al meer dan een halve eeuw.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100