Wat gebeurt er met de ductus Botalli op het moment dat een kind geboren wordt?

Wordt deze dan gewoon afgesloten?
Stroomt hier nog bloed door op het moment dat het kind geboren is?
Als er wel bloed door zou stromen, zou er iets toch niet goedkomen??

Als er geen bloed mee doorstroomt.. Hoe wordt de ductus Botalli dan afgesloten en waar is dan de prikkel wat zorgt voor het signaal wat zorgt voor het resultaat dat de ductus Botalli wordt afgezet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Tijdens het foetale leven zal de ductus van Batolli openblijven onder invloed van een hoge concentratie prostaglandine. Na de geboorte, door de start van de ademhaling, stijgt de ateriele zuurstofspanning. Door de gestegen zuurstofspanning zal de productie van prostaglandine afnemen, met als gevolg het contraheren van de spiervezels van de wand van ductus Botalli. Hierdoor sluit deze helemaal af en is de foetale ciruclatie vervangen door de neonatale circulatie. Na circa twee weken is de sluiting definitief.

Hieraan toevoegend: soms gaat dit verkeerd - dan blijft de ductus Botalli open, waarvoor men dan Prostaglandinesynthetaseremmers (oftewel Paracetamol) geeft. Mocht de bloedsomloop van het kind nu verkeerd zijn aangelegd (transpositie van de grote vaten) is het noodzakelijk dat de DB juist openblijft tot operatieve correctie, waarbij men dus juist prostaglandinen geeft om de verbinding in stand te houden.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Transpositie_...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100