Hoe komt het dat de stoflaag op de maan niet dikker is?

Voor de eerste maanlanding waren er veel geleerden die veronderstelden dat de stoflaag op de maan zo dik zou zijn dat een landing op het maanoppervlak onmogelijk was. Die dikke stoflaag zou ontstaan zijn door duizenden jaren van bombardementen met deeltjes uit de ruimte.
We weten nu dat deze stoflaag niet zo bijzonder dik is, maar ik heb nooit een verklaring gevonden voor deze geringe stoflaagdikte.

Weet jij het antwoord?

/2500

De recentere metingen voor de jaarlijkse aanvoer van meteorietenstof geven lagere waarden dan men eerst dacht: 20 000 - 40 000 ton/jaar in plaats van 14 miljoen. Op de Maan accumuleert het stof niet ongestoord: onder invloed van het continue bombardement door meteorieten - dat tot 3 miljard jaar geleden veel intenser was dan nu - is de bovenlaag van de maan tot op een diepte van enkele meter tot meer dan 15 m verpulverd. Deze zone wordt de regoliet genoemd. Het continue bombardement door grote en kleine meteorieten mengt de regoliet, zodat het meteorietenstof erin verspreid wordt. Bovendien zorgen de schokgolven bij de inslag van een grote meteoriet (een die een krater van enkele meter vormt) voor het samenpersen van het verpulverde materiaal tot een nieuw soort gesteente: breccie. Dit verklaart waarom na meer dan 3 miljard jaar bombardement de regoliet geen complete stoflaag geworden is (en waarom de meeste maanmonsters breccies zijn).

Bronnen:
http://skepp.be/nl/levensbeschouwing-evolu...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100