Is het mogelijk dat alle materie in een zwart gat komt terwijl het heelal blijft uitdijen?

Er zijn een aantal theorien over hoe het afloopt met het heelal. Éen daarvan is de bijv. de big chrunch.

De Big Crunch of Eindkrak is het theoretisch tegenovergestelde van de big bang, de ineenstorting van het heelal in de zeer verre toekomst als gevolg van de zwaartekracht. Deze hypothetische gebeurtenis vindt alleen plaats als de hoeveelheid materie in het heelal groot genoeg is. Indien de dichtheid kleiner is dan de kritische dichtheid, zal het heelal oneindig blijven uitdijen en afkoelen. Deze andere mogelijkheid wordt ook wel de Big Chill genoemd. Een derde mogelijkheid is de Big Rip.

Maar stel dat een zwart gat alle materie uiteindelijk aangetrokken heeft en dus ook alle kosmische achtergrondstraling heeft opgenomen. Kan het heelal dan toch blijven uitdijen zoals het nu doet. Of moet het heelal dan kleiner worden?

Weet jij het antwoord?

/2500

De Big Crunch komt uit de tijd dat men nog niet zeker wist of het heelal statisch was of hoe snel de uitdijing ging. Tegenwoordig weten we dat de uitdijing steeds sneller gaat en dat de zwaartekracht daar geen invloed meer op heeft. Op een gegeven moment zal alle massa geheel uitgespreid zijn op de grote schaal. Op de kleine schaal (kijk naar de lokale cluster) wint de zwaartekracht het nog wel en is het zelfs zeer aannemelijk dat alles uiteindelijk in 1 zwart gat opgenomen zal worden. Zelf geef je ook al aan dat je deze informatie weet. Maar kan het heelal toch nog uitdijen? Vooralsnog is er geen reden om aan te nemen dat het heelal gaat stoppen met uitdijen. Vooralsnog weten we dat het alleen maar sneller zal gaan (dus het zal over miljarden * miljarden jaren zelfs gaan lijken alsof de lokale cluster de enige massa in het universum is, theoretisch dan). Aangezien alle massa uiteindelijk in zwarte gaten terecht gaat komen en de theorie beschrijft dat ook zwarte gaten zullen verdampen (maar dan hebben we het over iets van 160 miljard jaar, zo uit het hoofd), zal alle energie gelijkmatig over het universum verdeeld worden (dat gelijkmatige zal dus nog langer duren, sterker nog, als het universum zo snel uitdijt, is het de vraag of energie uiteindelijk gelijkmatig verdeeld KAN worden…). Maar vooralsnog is er dus niets wat deze uitdijing zal tegen houden. Als je hier meer over wil weten, google via youtube eens op M-theory en branes. Dit beschrijft in feite een multiversum waarbij een big chill nodig is om een nieuwe big bang te veroorzaken. Wiskundig klopt het allemaal met de kennis die we nu hebben. Het bewijzen is een whole other matter…

Ja, binnen de context van het gesloten heelalmodel is dat mogelijk. Onder de heelalmodellen is het gesloten heelal, waarin de uitdijing overgaat in een inkrimping die uiteindelijk leidt tot de big crunch, niet meer zo populair. Dat komt door de ontdekking van de versnelde uitdijing, die niet met dit model verenigbaar is. Maar dat neemt niet weg dat we nog steeds aan dit model kunnen rekenen en conclusies trekken over de manier waarop dit model zich ontwikkelt en eventueel aan z'n einde komt. Welnu, in het gesloten heelal wint de zwaartekracht het uiteindelijk van de uitdijing. De schaalgrootte bereikt een maximum waarde en gaat daarna weer afnemen. Onder uitdijing verstaan we niet het uit elkaar bewegen van sterrenstelsels in een al bestaande oneindige lege ruimte. Nee, het is de ruimte zelf die uitdijt. En evenzo is het de ruimte zelf die inkrimpt nadat het maximum bereikt is. Onderhand zullen, ook al tijdens de uitdijing maar zeker ook tijdens de inkrimping, steeds meer zwarte gaten gevormd worden die zich ook met elkaar gaan verenigen. Als je dan bovendien nog veronderstelt dat het heelal eindig groot is en dus slechts een eindig aantal zwarte gaten kan bevatten, dan kom ik inderdaad tot de conclusie dat er uiteindelijk één zwart gat zal overblijven. Daarbuiten is niets: geen materie, geen energie, geen ruimte en geen tijd. Dit alles kan natuurlijk weer genuanceerd worden door in te gaan op Hawkingstraling en andere quantummechanische effecten. Maar in het oorspronkelijke model van het gesloten heelal is daarvoor geen plaats. De ruimte bestaat bij de gratie van de materie en als de materie is verdwenen (in een zwart gat, of in de big crunch) dan is er ook geen ruimte meer.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100