Hoe kan je nou echt bepalen of de Aarde een rondje om de zon heeft gedraaid? Alles in het helal beweegt toch? Dus niet echt een ijkpunt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat kan op twee manieren. De eerste (en nauwkeurigste) manier is te kijken naar sterrenstelsels die echt heel ver weg staan. Die stelsels bewegen weliswaar, maar op die enorme afstanden merken we daar helemaal niets van. De tweede is kijken naar de stand van de zon ten opzichte van de aarde - zeg maar de hoogte van de zon midden op de dag. Rond 21 juni bereikt de zon haar hoogste stand. Als je het moment bepaalt dat de zon haar hoogste stand bereikt, en wacht tot de zon opnieuw haar hoogste stand bereikt, ben je precies een jaar verder. Deze tweede methode is wat minder nauwkeurig, maar veel scheelt het niet. Toegevoegd na 2 minuten: Overigens zijn beide methoden geldig om een jaar te definiëren. Het is maar net welk soort jaar je bedoelt: het tropische jaar, het siderische jaar, het anomalistische jaar, het heliacale jaar - en zo zijn er geloof ik nog een paar.

wij zijn het ijkpunt en het draait om ons... altijd om ons

Inderdaad beweegt alles maar de meeste sterren staan zo ver weg dat de verschuiving in een jaar vrijwel te verwaarlozen is.

Van het zonnestelsel is de zon het middelpunt. Dat is je ijkpunt. Om de bewegingen van de planeten eromheen, bekijkt men hoe de overigen planeten in de hemel bewegen. Om die bewegingen te verklaren was de meest eenvoudige oplossing (Occam's scheermes) dat de zon en de overige planeten rond de zon moesten draaien. Dit was bedacht door Copernicus en Kepler. Daarop voortbordurend bedacht Isaac Newton dat het de zwaartekracht moést zijn die de sleutel vormde om deze beweging te verklaren. Om te voorkomen dat de planeten in de zon zouden storten ten gevolge van de zwaartekracht, moesten ze wel in een baan rondom de zon draaien.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100