Als de aarde lichter zou worden verandert dan zijn baan om de zon?

De oceanen bevatten 1,386×109 km³ water, met een massa van 1,35×1018 ton, ongeveer 1/4400 van de totale massa van de Aarde.
Stel dat al het water verdampt door wat voor oorzaak dan ook en de aarde verlaat, komt de aarde dan in een andere baan om de zon terecht?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De vraag is nu even waar al dat water blijft. Als het "verdampt" en de aarde verlaat, dan blijft het waarschijnlijk nog wel gebonden aan de zon (misschien als een ring) en blijft het meetellen voor de totale massa van het zonnestelsel. Als die ring van water buiten de aardbaan komt te liggen dan zal de zwaartekracht tussen aarde en zon afnemen en wordt de baan van de aarde ietsje wijder. Ook als het water het zonnestelsel verlaat (ik zou niet weten hoe, maar ja het is toch al een onmogelijk scenario), dan neemt de totale massa van het zonnestelsel af en zullen alle banen inclusief die van de aarde iets wijder worden. Maar als het water naar de zon toe zou gaan vallen dan verandert de totale massa van het systeem niet, alleen de onderlinge verhoudingen. Ook dit levert een zeer geringe verandering van de baan op. Hoe dan ook, niet de verhouding massa water : massa aarde (correct berekend als 1:4400) maar de verhouding massa water : massa zon is bepalend voor het berekenen van het effect. Aangezien de zon 300.000x zoveel massa heeft als de aarde, zal duidelijk zijn dat het dan om een miniem effect gaat.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100