Waarom hebben we het altijd over 'vallende sterren' ?

De sterren kunnen toch ook omhoog, naar links of naar rechts bewegen?

Toegevoegd na 3 minuten:
Als er nou geen zwaartekracht is in de ruimte maar aantrekkingskracht vanuit een groot systeem van planeten, waarom vallen ze dan niet omhoog?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

1. Omdat vanuit ons zichtsveld altijd lijkt alsof ze vallen. Denk maar aan de zon die onder gaat, die zie je ook omlaag gaan, terwijl hij dat helemaal niet gaat. Een vallende ster begint vanuit een bepaald punt in de lucht en maakt eenzelfde beweging, naar de horizon toe. Soms schieten ze inderdaad vanuit een laag ount in je gezichtsveld omhoog, maar dan nog steeds heb je een vallend gevoel, doordat de baan eigenlijk altijd een beetje krom is. 2 omdat je pas een vallende ster ziet op het moment dat hij binnen de dampkring komt. Daarvoor is het gewoon ruimtegruis. Pas binnen dee dampkring vliegt het gruis in brand door de wrijving met de lucht. En dus is er wel degelijk zwaartekracht en valt de meteoor inderdaad naar beneden. Meestal is hij al verbrand voor ie op de grond komt, maar soms komt hij als meteoriet op de grond.

Omdat het idee van een vallende ster veel verder teruggaat dan onze huidige kennis van het universum. Vroeger dachten de mensen heel simpel dat de aarde plat was - of in elk geval "onder" (al had je daaronder nog de onderwereld of hel) en de zon, maan en sterren hangen daarboven. Hoe zwaartekracht werkt - al wisten we daar ook het fijne niet van - zagen we natuurlijk overal om ons heen : dingen vallen van boven naar beneden. Dus als je een ster heel snel zag bewegen (of feitelijk natuurlijk een komeet, maar ook dat verschil kennen we relatief niet zo lang) kon dat maar één ding beteken : hij valt. Vanuit de lucht, naar beneden. Nu spreken we ook vaker van een komeet, of een asteroïde, maar in de volksmond noemen we een vallende ster nog steeds gewoon een vallende ster. Want ook al is die omschrijving wellicht niet wetenschappelijk de juiste, iedereen weet precies wat je er mee bedoelt. (Beetje vergelijkbaar met hoe veel mensen een cavia nog steeds een marmotje noemen, terwijl de meeste mensen inmiddels wel weten dat een marmotje geen marmot is. )

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100