volgen objecten met dezelfde snelheid ook dezelfde baan?

Stel object a weegt 10 kg object b weegt 1000 kg. Ze gaan beide vanuit dezelfde richting, met dezelfde snelheid naar de (atmosfeerloze) aarde. Object a wordt ingevangen door de aarde en krijgt een baan rond de aarde. Wat gebeurt er met b?
-volgt exact dezelfde baan als a.
-krijgt een kleinere baan dan a
-krijgt een grotere baan dan a
-iets anders

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Met een atmosfeerloze aarde volgen beide objecten exact dezelfde baan. Als je de eerste beginselen van de natuurkunde/mechanica bestudeert zal je dat onmiddellijk duidelijk zijn.

Volgens mij; hoe groter de massa, hoe groter de aantrekkingskracht moet zijn. (In dit geval van de aarde) Als A geslaagd is om in een baan rond te aarde te gaan en er is gegeven dat A en B dezelfde snelheid hebben zal B verder gaan dan A. Niet alleen dat, maar eens de nulsnelheid wordt bereikt, is het een gevecht tussen de massa van het object en de aantrekkingskracht van de aarde in een vacuüm. B heeft meer massa, dus zal er ook langer overdoen om afgeremd te worden en dus in een baan (hoger dan A) rond de aarde gebracht te worden. Dus rekening houdend dat er geen vorm van propulsie is (buiten hun gelijke snelheid id atmosfeer); B krijgt een grotere baan dan A

Het voorwerp van 10KG komt in een baan om de aarde, het voorwerp van 1000 KG passert de aarde en vervolgt zijn weg. Dit is onder de aanname dat de snelheid en de baan van het 10KG voorwerp v.w.b. snelheid en richting precies zo is dat het precies in een baan om de aarde komt. Het voorwerp van 1000KG heeft een grotere massa dan het voorwerp van 10KG en komt met dezelfde snelheid en richting aan. Door zijn grotere massa heeft dat voorwerp een grotere traagheid dan het voorwerp van 10KG. Daardoor is het moeilijker de richting te veranderen dan het voorwerp van 10KG (het kost meer kracht). Omdat het voorwerp van 10KG precies in een baan om de aarde komt (voorwaarde) zal het voorwerp van 1000KG net een iets ruimere baan volgen (door de traagheid) en dus afgebogen worden en zijn weg vervolgen. Toegevoegd na 2 uur: Als de voorwerpen de aarde naderen hebben ze een bepaalde impuls. Impuls is massa * snelheid. het is duidelijk dat het 10KG voorwerp een kleinere impuls heeft dan het 1000KG voorwerp. Om in een baan om de aarde te komen moet de aantrekkingskracht van de aarde gelijk zijn aan de impuls. Als dat voor het 10KG voorwerp het geval is en het 1000KG voorwerp heeft dezelfde baan en snelheid dan is het dus duidelijk dat de aantrekkingskracht van de aarde niet voldoende is om het 1000 KG voorwerp in een baan om de aarde te brengen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100