zit er een fout in schrikkel dag logica?

mijn vraag is als volgt als er 365,2421875 dagen in een jaar zit zouden we dan niet na 2 jaar in de nacht moeten leven omdat er dan een halve dag over is ? want dan zou alles een halve dag moeten opschuiven omdat na 4 jaar 1 dag teveel is en daarom een schrikkeldag gebruikt word ter voorkomen van seizoens verplaatsing .

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Leuke vraag. Dit komt omdat we eigenlijk een beetje valsspelen. Na 365 hele dagen stoppen we het jaar en beginnen we gewoon een nieuwe. We maken het 'echte' jaar dus niet af maar slaan die laaste kwart dag even in ons geheugen op. Het jaar erna weer en dan hebben we dus in totaal een halve dag achterstand. Na vier jaar is de achterstand een hele dag geworden doen we gewoon een jaar met een dag langer. Zo komen we precies uit. Nou ja, precies...Want een jaar is zoals je zelf aangeeft niet 365,25 dagen maar een net iets andere fractie. Elke 4 jaar is een schrikkeljaar, behalve als het jaar deelbaar is door 100. Dan weer niet. En weer wél als het jaar deelbaar is door 400. Het jaar 1900 was dus geen schrikkeljaar, maar 2000 weer wel.

Nee, de fout zit in jouw logica: de seizoenen zijn na 2 jaar een halve dag opgeschoven, maar het dag/nacht ritme is gewoon normaal en schuift niet op. Het komt omdat de aarde niet in een geheel aantal dagen om de zon draait (dat zou ook wel heel toevallig zijn). Toegevoegd na 3 uur: Stel je begint je jaar (zoals gewoonlijk) om middernacht, dan begint normaal gesproken het volgende jaar 365 dagen later, ook om middernacht. De aarde is dan nog net niet helemaal om de zon heen gedraaid, dat gebeurt ongeveer 6 uur later pas. Het is dan dus 6 uur in de ochtend. Een jaar later is de omloop om 12 uur 's middags volledig, weer een jaar later om 6 uur 's avonds, en weer een jaar later om middernacht, maar dan zitten we precies een dag "verkeerd" en wordt dat met een schrikkeldag opgelost. Het tijdstip van de volledige draaiing om de zon verandert dus, vandaar dat dag en nacht niet om de twee jaar verschuiven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100