Ja, de tijd van de Voyager verloopt langzamer dan onze tijd - tenminste, als we voor het gemak buiten beschouwing laten dat wij ons in een zwaartekrachtsveld bevinden, want ook zwaartekracht vertraagt de tijd.
Vergeten we dus de invloed van de zwaartekracht, en zouden wij met een goede telescoop naar een klokje kijken dat aan de buitenkant van de Voyager zou zijn gemonteerd, dan zouden wij dat klokje achter zien lopen - ook als het klokje een supernauwkeurige atoomklok zou zijn. De tijd van de Voyager verloopt namelijk écht trager dan onze tijd. Dat komt doordat wij (ongeveer) stilstaan, terwijl de Voyager met een grote snelheid beweegt.
Aan de andere kant... een verstekeling aan boord van de Voyager zou net zo goed kunnen zeggen dat hij stilstaat, en dat de aarde (samen met de rest van het zonnestelsel) zich van hem af beweegt. Hij staat dus stil in zijn Voyager, en de aarde beweegt. Hij zou dus zeggen dat de tijd op aarde langzamer verloopt dan de tijd aan boord van zijn privé-ruimtescheepje. En weet je: hij zou nog gelijk hebben ook! Hij zou door zijn telescoop een klok op aarde echt langzamer zien lopen dan zijn eigen boordklok.
Dus (nog steeds met verwaarlozing van de zwaartekracht):
-- Wij zeggen dat wij ongeveer stilstaan en dat de Voyager beweegt. Wij zeggen
dat de tijd van de Voyager langzamer loopt dan onze eigen tijd. Als we dat met
een telescoop zouden controleren, zouden we zien dat we gelijk hebben.
-- De verstekeling aan boord van de Voyager zegt dat hij stilstaat en dat de aarde
beweegt. Hij zegt dat de tijd op de aarde langzamer loopt dan zijn eigen tijd.
Als hij dat met een telescoop zou controleren, zou hij zien dat hij gelijk heeft.
Welkom in de wondere wereld van de relativiteitstheorie... ;-)
Voor meer uitleg verwijs ik je naar onderstaande Bron. Lees vooral de eerste alinea, en het hoofdstuk Wederkerigheid dat bijna aan het einde van de pagina staat.
- Bronnen:
-
http://nl.wikipedia.org/wiki/Tijddilatatie