zweven gps satellieten in een geostationair baan of niet?

volgens mij kan het niet anders, maar ik lees wel eens iets anders.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De GPS satellieten zwermen in verschillende cirkelvormige banen kris-kras rond de aarde. Ze bevinden zich dus moment in een willekeurige combinatie op allerlei plaatsen boven de aarde. Daarom heeft een GPS ontvanger ook even de tijd nodig om in een soort van "spoorboekje" op te zoeken welke satellieten waar boven de horizon te verwachten zijn. Deze z.g. Almanak wordt door alle satellieten uitgezonden naast het referentiesignaal en de exacte tijd waarmee de ontvanger kan bepalen hoe ver de ontvangen signalen van de ontvanger afkomen. De almanak is een aantal dagen vooruit geldig, vandaar dat een GPS ontvanger die langere tijd niet gebruikt is eerst minstens 5 minuten nodig heeft om zijn plaats te bepalen. Met geostationaire satelieten zou trouwens geen plaatsbepaling mogelijk zijn omdat je dan al niet zou weten of je op het noordelijk of zuidelijk halfrond bent: je bent dan even ver van de satellieten af als je op gelijke noorder- of zuiderbreedte bent. De geostationaire baan wordt alleen gebruikt voor communicatiesatellieten zodat je een vaste schotelantenne kunt gebruiken.

gps satellieten 'zwermen' in relatief lage banen, dus niet geostationair. Je gps ontvanger ontvangt steeds een andere combinatie van 5-11 satellieten. De geostationaire baan zit op zo'n 36000km en dat zou de ontvangst met de huidige kleine antennetjes moeilijker maken, en het systeem waarschijnlijk onnauwkeuriger. Toegevoegd na 2 minuten: gecheckt: 20200km, veel hoger dan ik dacht te weten maar niet geostationair.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Global_Positi...

Nee de satellieten hebben een baan met een omlooptijd van precies een halve siderale dag (de rotatietijd van de aarde ten opzichte van de vaste sterren). Over het algemeen zitten ze met 4 satellieten in dezelfde baan en volgen de satellieten steeds hetzelfde pad over de grond. Er is elke dag een verschuiving van 4 minuten waarneembaar omdat we op aarde in solaire dagen rekenen. Je kunt dus stellen dat het ground path van de satellieten altijd hetzelfde is en de satelliet elke dag op dezelfde "ruimtetijd" weer boven dezelfde plek op het oppervlak hangt. De baan van de satellieten is in een vlak van 55 graden met de evenaar, bij de polen is nog wel goede dekking, maar staan de satellieten nooit recht boven je hoofd. Oorspronkelijk waren er 24 satellieten verdeeld over 6 baanvlakken. Tegenwoordig zitten we op 31 satellieten die nog wel in dezelfde constellatie van baanvlakken zitten. Een maand geleden is er overigens nog een satelliet gelanceerd, dus het zouden er 32 kunnen zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100