ten opzichte van wat word snelheid bepaald in de ruimte?

de snelheid waarmee de aarde zich in zijn baan rond de zon beweegt is 29,783 km/s.
ik schiet een raket af die zich in een baan rond de zon gaat bewegen met een snelheid van 50 km/s.
na verloop van tijd verlaat mijn raket deze baan, hij verlaat ons zonnestelsel en daarna zelfs ons sterrenstelsel.
hier op dit punt is de onze zon dus als referentiepunt niet meer aanwezig. op welke manier word dan de snelhied van mijn raket bepaald? zal de snelheid dan voor iedere "waarnemer" die mijn raket ziet dan anders zijn?
pffff, ik hoop dat mijn vraagstelling een beetje duidelijk is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Snelheid wordt bepaald door afstand in tijd. Dus hoeveel afstand heeft hij afgelegd (van waar hij was) in hoeveel tijd. (Los van zon of aarde)

Er spelen hier twee kwesties een rol. In de eerste plaats moeten we altijd, ook in de klassieke natuurkunde volgens Newton, een referentiepunt kiezen ten opzichte waarvan we onze snelheid meten. Als we met onze raket ver van de aarde en de zon komen is het niet logisch meer die als uitgangspunt te kiezen. We zouden dan bijv. het melkwegcentrum als referentiepunt kunnen nemen. Eigenlijk maakt het niet uit, als je maar consistent in één stelsel blijft rekenen. Uiteindelijk gaat het erom dat je weet wanneer je je stuurraketjes aan moet zetten om op een bepaalde plaats te komen, en niet met welk getal je snelheid wordt weergegeven. Het tweede punt is dat volgens de algemene relativiteitstheorie de snelheid van een bepaald object voor verschillende waarnemers verschillend is. De formules die hierbij gebruikt moeten worden begrijpen we tegenwoordig goed. Een boordcomputer zal er dus geen moeite mee hebben rekening te houden met een verkorting van een af te leggen afstand als gevolg van de eigen snelheid.

Dat zou erbij vermeld moeten worden, en is dat meestal ook. Staat het er niet bij dan is het vaak ten opzichte van de aarde. Omdat in de ruimte niets stilstaat en de baan van het object in kwestie geen rechte lijn hoeft te zijn (en het vaak ook niet is), is het belangrijk te vermelden t.o.v. wat je snelheid meet. Bij een baan van een satelliet om de aarde is het makkelijk, dat wordt logischerwijs gemeten t.o.v. de aarde. idem voor de maan, komeet, etc. Gaat een satelliet o.i.d. ergens heen (zelfs als we niet weten waarheen) dan moet het referentiepunt worden gegeven, dat blijft meestal te aarde, maar kan ook goed Mars of een andere planeet zijn, zeker als die satelliet daar al vlak in de buurt is. Zonder referentiepunt is de snelheidsaanduiding onzinnig en dus waardeloos.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100