Hebben grote sterren ook meer paneten in hun planetenstelsel?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een groter aantal planeten bij een grotere ster met een grotere accretieschijf ligt wel voor de hand, een grote ster heeft wel meer stralingsdruk, dus het is niet zo een twee drie te zeggen. Via computersimulaties zou een goed antwoord te vinden moeten zijn. Mogelijk komen binnenkort ook genoeg gegevens tevoorschijn, maar het lijkt me moeilijk om alle planeten rond een ster met zekerheid aan te tonen. Ik verwacht dus meer van simulaties, hoewel die geen absolute zekerheid geven is het wel een "best guess".

De vorming van een ster en eventuele planeten is een tamelijk chaotisch gebeuren. Er kunnen vele stofkernen ontstaan die eventueel kunnen samenklonteren tot wat wij planeten noemen. Hun (uiteindelijke) aantal heeft niets te maken met de grootte van de stofwolk of de grootte van de ster.

De allergrootste en zwaarste sterren verstoken hun kernbrandstof heel snel en zijn daardoor in voor astronomische begrippen korte tijd (100 miljoen jaar) opgebrand. Het lijkt me niet waarschijnlijk dat zich in zo'n korte tijd een planetenstelsel kan ontwikkelen. Dus denk ik dat de grootste sterren niet de meeste planeten hebben.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100