Kan de aarde ooit opgezogen worden door een zwart gat in de de ruimte?

Je hoort vaak dat er zwarte gaten zijn in de ruimte, wat is dat nou eigenlijk? En hoe dichtbij zijn die zwarte gaten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Even heel erg kort uitgelegd: een zwarte gat is een concentratie van massa die zó groot en zo dicht is, dat de zwaartekracht die deze massa genereert niets laat ontsnappen, zelfs licht. Daarom dat een zwarte gat zwart is. Een zwarte gat kan ontstaan op meerdere manieren, kijk maar even de link voor meer info hierover. De info op de Nederlandse wiki is bijzonder compleet en duidelijk! De kans dat de aarde ooit opgezogen wordt door een zwarte gat is heel erg groot, eigenlijk zo goed als onvermijdelijk... maar dat gebeurt niet morgen, of volgend jaar... of in de komende paar miljoen jaar. Na de Oerknal (de Big-Bang) begon het Helaal aan zijn expansie, en de theorie is dat op een gegeven moment zal deze expansie afremmen, en alles zal weer "in elkaar storten", oftewel alle massa zal aangetrokken worden, opgezogen worden door zwarte gaten die hier en daar zijn ontstaan, en uiteindelijk zal alles weer in één grote zwarte gat "verdwijnen". Dat is wat de natuurkundigen noemen "The Big Crunch", in tegenstelling tot The Big Bang. Maar dat gaat écht heeel erg lang duren... Er zijn geen zwarte gaten vlakbij de Aarde. In het centrum van ons melkwegstelsel is er sowieso een hele grote, en elders zijn er veel andere kleinere zwarte gaten, maar die zitten allemaal te ver en zijn te klein om een onmiddelijk risico voor ons te betekenen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Zwart_gat

Ze (de onderzoekers) en we (de mens) zijn nog niet zover om dat definitief vast te stellen. Wat zo'n zwart gat precies inhoud is nog niet bekend, maar aangenomen word dat het de aarde met gemak kan opzuigen. Complete sterrenstelsels zouden opgeslokt kunnen worden. Zolang niet vast staat wat een zwart gat precies inhoud, mag je in principe nergens van uitgaan. Op de vraag hoe dichtbij die zwarte gaten zijn kan ik je geen antwoord geven. Ik denk dat niemand dat kan omdat veel dingen anders zijn dan ze lijken in de ruimte, en omdat alles van elkaar af, en naar elkaar toe beweegt.

In principe kan een zwart gat de aarde inderdaad euh, nee, opzuigen is niet het juiste woord, aantrekken wel. Zoeken naar zwarte gaten in het universum is echter zo'n beetje als zoeken naar planeten buiten ons zonnestelsel: moeilijk. Het dichtstbijzijnde mogelijke(!) zwart gat bevindt zich in het centrum van de melkweg waar zich enkele mogelijke zwarte gaten bevinden. Als de aarde ooit wordt aangetrokken door een zwart gat is er geen weg meer terug van zodra we de waarnemingshorizon zijn gepasseerd. Maar ik denk dat niemand van ons dat nog zou kunnen meemaken. Waarschijnlijk bezwijken we lang daarvoor al aan de grote aantrekkingskracht.

Zwarte gaten zuigen geen objecten op die op grote afstand staan, ook al hebben ze deze reputatie. Een zwart gat kan alleen objecten grijpen die te dichtbij komen. De gaten hebben meer weg van vleesetende planten dan van kosmische stofzuigers. Stel je bijvoorbeeld voor dat de zon vervangen wordt door een zwart gat met dezelfde massa. Het zou permanent duister worden, maar de planeten zouden gewoon blijven draaien op dezelfde afstand van de zon en met dezelfde snelheid als zij nu hebben. Geen van de planeten zou opgezogen worden door het zwarte gat. De aarde zou alleen gevaar lopen als zij op minder dan ongeveer 15 kilometer van het zwarte gat zou komen. Dat is veel minder ver dan de werkelijke afstand van de aarde tot de zon, een geruststellende 150 miljoen kilometer.

Bronnen:
http://www.rug.nl/sciencelinx/blackholegam...

Als de zon een rode reus wordt, kan de aarde worden opgeslokt. Door de opgewekte energie is er een 'hydrostatische balans' tussen de zwaartekracht en de buitenwaardse druk. Naarmate de waterstofvoorraad van de zon opraakt, vermindert de kernfusie en trekt de kern samen. Daarbij loopt de temperatuur op tot 100 miljard graden celcius en treedt er een fusie van helium tot koolstof op. De buitenste lagen van de zon dijen uit to hij een grote reus wordt. Dit betekent dat de straal van de zon groter wordt dan de aarde, en dan vervolgens de aarde opslokt. Dit gaan wij alleen niet meemaken. Het gaat nog zo'n 4,5 miljard jaar duren. Volgens deskundigen bestaat er een kans dat er over 1 miljard jaar geen mensen meer leven omdat het dan te heet word.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100