Waarom komen we zoveel marine-termen tegen bij de ruimtevaart ?

Wat heeft een schip te maken met een raket ? Het zijn toch 2 compleet verschillende voertuigen !

Toch hebben we het over een ruimteSCHIP en een ruimteVLOOT. De baas aan boord is bij beide de KAPITEIN. Een space-shuttle MEERT AF aan het ISS. Zelfs het woord "ruimteVAART" zelf suggereert alsof we met een bootje op het water dobberen.

Zo zijn er nog veel meer termen uit de ruimtevaart terug te voeren op de marine.

Het lijkt wel of de ruimtevaart uit de marine is voortgekomen. Maar een raket functioneert in zulke andere omstandigheden, dat dat niet logisch is.

Waar komt de link met die terminologie dan wel vandaan ?

Weet jij het antwoord?

/2500

We noemen een kameel ook wel 'het schip der woestijn'. Dat zou je op een idee moeten brengen. Alles waarin je je voortbeweegt zou je een 'schip' kunnen noemen. Het is niet het water wat bepalend is, maar een voorwerp waar je je lange tijd in verplaatst. Bij de luchtvaart spreekt men ook al van een 'vloot'. Uiteraard zijn deze termen geleend van de scheepvaart, maar dat is onze halve taal.

Omdat Leonardo da Vinci in de vijftiende eeuw iets ontwierp wat op een luchtvaartuig leek! Varen in lucht, dàt was bijzonder. De term 'varen' in de lucht, en later in de ruimte hebben we er maar ingelaten....

et bepalen van de koers aan de hand van de sterren is noodzakelijk omdat andere vaste punten ontbreken. Ook de wiskunde is erg belangrijk, schepen moeten varen over grootcirkels en ook de banen van ruimteschepen zijn wiskundige functies, waarbij de kromming van de ruimtetijd wordt gevolgd zolang de raket niet werkt. Ook voor het afmeren zijn de procedures in feite hetzelfde bij een tanker en een ruimteschip. Er zit een behoorlijke afwijking tussen de tijd dat je een actie onderneemt en de reactie van het schip. Dan is er ook nog het feit dat een schip net zoals een ruimteschip een geisoleerd stukje maatschappij heeft waarbij een persoon de absolute leiding heeft en alle functies zijn vastgelegd. In de ruimtevaart kun je veel zaken dus onverkort overnemen van de scheepvaart.

Ruimteschip is een vaartuig en geen voertuig. Vervoermiddelen over water, lucht en ruimte worden vaartuigen genoemd. De term voertuig wordt over het algemeen gebruikt voor vervoermiddelen die over land gaan. Een schip dat vaart in de ruimte is een ruimteschip. Term voorbeeld: Bakboord is de linkerzijde van een schip of vliegtuig en stuurboord is de rechterzijde gezien in de normale vaarrichting (naar de boeg toegekeken). Het lijkt me voor de hand te liggen dat de reeds bestaande bijhorende termen van functies en/of benamingen worden gehandhaafd. Met een schip of ruimtevaartuig sla je niet gauw even rechtsaf. Wens je nog een behouden vaart toe.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100