Wat is dit voor ding?

Dag en nacht staat er een webcam op gericht.
Ein "Stunden-Teilkreis"
In het Theoretische Astrophysik der Universität Tübingen.
Wat is dit voor ding, en waar dient het voor?
http://134.2.170.178/view/view.shtml

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat ding is een onderdeel van een telescoop van een op afstand bestuurbaar observatorium. Het observatorium heeft niet alleen die maar meerdere camara's her en der door het observatorium geplaatst zodat ze zelf en anderen kunnen laten zien waar dat ding op gericht staat. Het observatorium is gemaakt van standaard 'van de plank' onderdelen en is bedoelt om de betrouwbaarheid daarvan te testen. Jouw plaatje komt van Cam1 en dat is: Right Ascension Setting Circle Dit is 1 van de assen waarmee een telescoop gericht wordt. Link 1 is naar hun site Link 2 is naar de camera's Link 3 is de uitleg van right ascention setting

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Right_ascension
http://stargate-ohp.de/
http://stargate-ohp.de/cams.html

Lijkt me een klok?

't is een telegraaf

De naam op het apparaat verwijst in elk geval naar de astronoom / maker van astronomische instrumenten Maurice Manent, waar op Internet verhipte weinig in het Nederlands te vinden is. Het zal dus sowieso een astronomisch meetinstrument zijn. Nu ben ik helaas niet zo thuis in de astronomie en heb dus geen idee wat ze zouden kunnen meten en wat daar zo spannend aan moet zijn, maar ik ben nog even verder voor je aan het zoeken op wat Franstalige sites. Vermoedelijk is het een heel spannend of belangrijk iets......of gewoon een waarde die alleen door dat ene apparaat constant gemeten wordt. Toegevoegd na 2 minuten: Op het eerste oog lijkt het een soort astronomische klok, inderdaad gemaakt door Manent. Verder kom ik eigenlijk ook (nog) niet. Toegevoegd na 7 minuten: En inmiddels denk ik het ook gevonden te hebben, maar iets te veel om hier neer te zetten en iets te ver boven mijn pet om eenvoudig samen te vatten ; het heeft in elk geval van alles met tijdmeting te maken. Toegevoegd na 15 minuten: Een klok die de sterrentijd meet (danwel de tijd aan de nachtelijke hemel) ? Ja, nu ga ik gokken, ik weet het, maar ik snap er niet genoeg van om je een heel precies antwoord te kunnen geven. Wel boeiend trouwens - waarom staat-ie ' stil' ??

Bronnen:
http://www.talianer.de/teleskope/tal/talti...

Onder de feed van de webcam staat Stunden-Teilkreis (ik zou het zelf vrij vertalen als uren deelcirkel). Ik heb op de Duitse wikipedia het woord Teilkreis opgezocht (zie link hieronder) en daaruit blijkt dat een Teilkreis een meetinstrument is om de hoek nauwkeurig te meten, meestal gekoppeld aan een telescoop. Als je de website van de universiteit in kwestie bekijkt zie je dat ze kennelijk beschikken over een aantal telescopen. Ik vermoed dat de webcam zo'n hoekmeter afbeeld, wat de uren precies voorstellen weet ik niet, maar misschien draait de telescoop in 24 uur om haar as of zo met een bepaald te observeren iets mee, waardoor je aan de urenteller op de onderste schijf iets af kunt leiden, maar wat dat precies is kan ik je niet vertellen, ik kom geen duidelijke uitleg tegen.

Bronnen:
http://de.wikipedia.org/wiki/Teilkreis

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100