als ik blijf springen op 1 punt, kom ik dan vooruit?

aarde staat toch ook niet stil

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja dan ga je nog met minstens meer dan 100 kilometer per seconde vooruit door de ruimte... Maar als je niet springt, dan ga je net zo snel en dan wordt je niet moe ook nog...

Nee je komt niet vooruit. Als je in een vliegtuig zit en je springt kom je toch ook niet vooruit? Gelukkig is dit maar zo anders konden we nooit springen (ik zie het al voor me :P)

Ha, die Robbie; Ht gaat er niet om of de aarde stilstaat of niet. Je springt ten op zichte van de aarde, dus je verplaatsing is ook altijd ten opzichte van de plek waarvanaf je sprong, omhoog dus. Net als dat blazen in de zeilen van je eigen boot je niet vooruit zal helpen.

Neej hoor, Het zwaarte kracht zorgt dat je op het zelfde plaats blijft springen..

Ja, enkel iemand die met beide benen op de grond staat gaat niet vooruit.

Nee, je komt geen stek vooruit, althans, niet ten opzichte van het oppervlak van de aarde. Overigens is daarvoor niet de zwaartekracht verantwoordelijk (die zorgt dat je weer naar beneden komt als je omhoog bent gesprongen), maar het feit dat jij gewoon meebeweegt met de aarde. (Ik durf niet 100 % te garanderen dat dat (alleen) de middelpuntvliedende kracht is. Als je je in of op een voorwerp bevindt dat zich met een bepaalde snelheid beweegt, beweeg je met die zelfde snelheid mee. Dat merk je bijvoorbeeld in een optrekkende of remmende auto ; de voelt de versnelling en vertraging met iets vertraging op je lichaam. Bij versnelling wordt je in je stoel gedrukt, bij remmen schiet je een beetje naar voren. Daar tussenin is je snelheid constant en gelijk met die van de auto. De aarde draait met een behoorlijk constante snelheid, en je lichaam heeft zich daar aan aangepast. Springen is een onvoldoende tegenkracht om ook maar enige invloed te hebben op die snelheid, zodat je je zonder voorwaartse beweging altijd op dezelfde plek zult blijven bevinden ten opzichte van de aarde. Of je moet echt heel, heel, heel hoog springen, boven de dampkring uit. Maar dat heeft weer heel andere consequenties.

Deze ‘misvatting’ is de oorzaak, dat men in het verleden dacht - voor Galilei - dat de natuurlijkse staat rust was. Galilei introduceerde de eerste versie van de relativiteitstheorie, waarin hij liet zien dat de natuurlijke staat van objecten een uniforme beweging is. Jij staat alleen stil t.o.v. de aarde, maar voor de rest suis door de ruimte. Als je opspring heb je en hou je jouw horizontale snelheidscomponent.

als je blijft springen op een plek kom je uiteindelijk niet voorruit. we moeten tenslotte ook nog eten en drinken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100