hoe groot is het heelaal nu hoe veel kilometer en lichtjaren is het heelaal nu ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik heb in Scientific Americain (dacht ik) eens gelezen dat sommige wetenschappers met vele slagen om de arm, uitgaan van +-90miljard lichtjaar. Dat baseren ze op een reisafstand van licht. Ze weten alleen niet zeker of licht op de grote schaal misschien een gekromde baan aflegt, waardoor de reis wel over een pad van 90miljard lichtjaar kan gaan, maar dat dit niet de werkelijke afstand is.

Omdat er sprake is van een uitdijend heelal, kan daar geen exact antwoord op worden gegeven. Stel, dat ik zeg; 90,876 lichtjaar, dan is het tegen de tijd dat jij het leest, niet meer accuraat, omdat in die korte tijdspanne het heelal weer verder is uitgedijd.

Hoe groot het heelal is weten we niet , maar het staat wel vast dat het steeds groter wordt. Eigenaardig genoeg kent men de vorm van het heelal wel: dit is wiskundig bewezen door Perelman naar het vermoeden van Poincaré. :de vorm van een zeppelin , met afrondingen aan de kant ( beetje zoals een medische capsule} Men kan tot ongeveer 14 à 15 miljard lichtjaren kijken. Maar het meetbare heelal is : het zichtbare plus de uitdeining daarvan : ongeveer 46 miljard lichtjaren. Wanneer we ons centraal stellen is de diameter dus 46 miljard lichtjaren maal twee (diameter} dus 92 miljard lichtjaren. Maar let wel : dit is het berekenbare....het heelal zelf is veel groter en oneindig groot is momenteel niet uit te sluiten. We weten ook niet waar we ons ergens in het heelal bevinden ...in een uithoek of centraal.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vermoeden_van...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100