Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

kan een zwart gat ontstaan in een planeet?

dat vraag ik me af want er zijn wel filmpjes van maar kan dat?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
628

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Dat is wel degelijk mogelijk, maar alleen op nano niveau. Het wordt ook al gerealiseerd in bijvoorbeeld CERN in zwitserland. Belangrijk om te weten is dat een zwart gat niet letterlijk een gat is. Maar dat het zo genoemd wordt omdat licht er niet aan kan ontsnappen. Het is een "ster" met een doorsnede van een +- 1000 kilometer en een massa groter dan meerdere zon massa's. Hierdoor is de zwaartekracht ontzettend groot en kan het licht niet ontsnappen. Mocht zo'n groot zwart gat op aarde ontstaan zou het de aarde binnen microseconden verzwelgen in zijn massa en zou jijzelf tot atoombasis afgebroken worden.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

Een zwart gat ontstaat als een zeer zware ster aan het einde van zijn leven instort. Een planeet kan per definitie niet zwaar genoeg zijn om een zwart gat te veroorzaken. Het ontstaan van een zwart gat in een planeet zou dus perfect onmogelijk zijn.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Dat is onmogelijk, daar zijn planeten te licht voor. Er is namelijk ongeveer vier zonnemassa's voor nodig om een zwart gat te creeren. Dus zelfs onze zon kan geen zwartgat worden.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding