Is de ruis die je ziet als je je ogen sluit het zelfde als de ruis op de televisie?

Beetje naïeve vraag misschien. Maar ik kan het toch niet laten om hem te stellen. :)

Er wordt volgens mij beweerd dat ruis die je op televisie ziet, op een kanaal waar niet wordt uitgezonden, de achtergrondstraling van het heelal is.

Als ik mijn ogen sluit, zie ik ook een soort ruis. Is dit hetzelfde?

Toegevoegd na 18 uur:
Ik heb trouwens nu een artikel gevonden op de engelstalige Wikipedia die over de ruis spreekt die ik bedoel.

http://en.wikipedia.org/wiki/Closed-eye_hallucination

Het plaatje dat ik toe heb gevoegd, dat uit het Wikipedia artikel komt, toont nagenoeg exact het fenomeen waar ik op doel. (Misschien moet je op het plaatje klikken om de animatie te zien). Dit zie ik dus ook als ik mijn oogleden gesloten heb.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het oog neemt geen kosmische straling waar. Het oog is slechts gevoelig voor licht. En voor druk, maar dat is wat anders. De lichtgevoelige cellen in het oog zijn supergevoelig. In goede omstandigheden kunnen ze al één enkel foton waarnemen. Om dat te bereiken, vindt een hoop versterking plaats. Die versterking gebeurt elektrochemisch. Dat proces gaat wel eens spontaan af. Dan neemt een lichtgevoelige cel een lichtsignaal waar dat er niet is - het is slechts het onbedoeld afgaan van de elektrochemische versterkingscascade. Het resultaat is dat wij, vooral in het donker, een ruis waarnemen. Die wordt dus enkel en alleen veroorzaakt door de manier waarop het oog licht waarneemt. De ruis is in feite en onbedoeld, maar niet te voorkomen bij-effect van de grote versterking die nodig is om ook onder donkere omstandigheden nog wat te kunnen zien. Toegevoegd na 3 minuten: Ook de televisieruis is niet simpelweg kosmische straling. Televisieruis is een willekeurig signaal, dat door de elektronica van de televisie toch in beeld wordt omgezet. Dat willekeurige signaal komt voort uit kosmische straling, uit verre blikseminslagen, uit de signalen van alle schakelaars die aan en uit worden gezet, uit de vonken van verbrandingsmotoren, en uit alle andere breedbandige stoorbronnen die je maar kunt bedenken. Al die stoorbronnen geven op alle frequenties, dus ook op de frequenties van de televisiekanalen, een ruis. Die elektromagnetische ruis heeft dus niets te maken met de ruis die in het oog ontstaat door het toevallig afgaan van de versterkingscascade.

Denk niet dat het enigsinds met elkaar te maken heeft, buiten dat het voor jouw idee wellicht op elkaar lijkt. De een 'ziet' ook een heel ander beeld met dichte ogen, dan de ander.

Wel als je vierkante ogen hebt ;)

als ik mijn ogen sluit zie ik keurig testbeeld. Tegenwoordig zelfs in HD.

Hmm ik ben niet geheel overtuigd van Rotaluclac's uitleg. Hij lijkt te zeggen dat iedereen dit heeft, maar dat is volgens mij niet het geval. Zie bron. In dat artikel (de Engelse versie is wat uitgebreider) wordt duidelijk gesproken over een aandoening die niet iedereen treft. De mensen die ik zelf gesproken heb hierover, hebben geen flauw idee waar ik het over heb als ik vertel over "ruis in mijn ogen". Het artikel laat helaas ook weten dat weinig bekend is over het fenomeen. Wat Rotaluclac verder vertelt over de vergelijking het met het televisiesignaal is correct: dit is iets totaal anders.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Visual_snow
http://nl.wikipedia.org/wiki/Oogruis

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100