Waardoor viel tijdens de laatste ijstijd de Noordzee droog?

Tijdens het Weichselien, een ijstijd van 22.000 tot 12.000 jaar geleden, kwam de Noordzee droog te liggen. Vanaf 9000 jaar geleden liep deze door het smeltende ijs weer vol.

De ijskappen hebben tijdens het Weichselien nooit de zuidelijke Noordzee bereikt. Maar hoe kan die dan wel zijn droog gevallen?

Trokken die ijskappen dan water aan of verdampte al het water van de zuidelijke Noordzee zodat het als sneeuw neerviel op de ijskappen of.....?

Weet jij het antwoord?

/2500

In die tijd was overal de zeespiegel veel lager (tot 100 meter!), dus ook in de Noordzee. Omdat de Noordzee een relatief ondiepe zee is, viel die wel droog en andere, diepere, zeeën niet.

Tijdens elke ijstijd zakt het zeeniveau omdat enorme hoeveelheden water van de oceanen worden opgeslagen in de poolkappen en ook in gletsjers. Dit kan zo 100 meter schelen terwijl de Noordzee nu op z'n diepst 70 meter is. Omdat de Poolzee en de Noordzee met elkaar in verbinding staan kan het niveau van de één niet zakken zonder dat het niveau van de ander zakt.

De neerslag die viel smolt niet meer en vormde ijs. Daar waar veel neerslag viel ontstonden ijsvlaktes die duizenden jaren steeds verder aangroeiden. Niet alleen als drijfijs, maar vooral ook landijs. Des te meer landijs er was, de te minder water waardoor de zeespiegel daalde.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100