Is er ooit geen zwaartekracht geweest?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee. De zwaartekracht is er altijd geweest en zal er altijd zijn. (Al zal het effect van de zwaartekracht op grote schaal wel minder worden omdat alle sterrenstelsels in het heelal steeds verder van elkaar wegvliegen.) Je kan wel situaties voorstellen waarin de zwaartekracht niet merkbaar is (in de lege ruimte bijvoorbeeld), maar het bestaan van de kracht of wisselwerking op zich is "een blijvertje". Het zou ook een beetje raar zijn als die opeens "aan" of "uit"gezet zou worden.

Zwaartekracht is een bijzondere kracht die we nog niet hebben kunnen koppelen aan de electromagnetische krachten of de kernkrachten. Tot nu toe weten we dat zwaartekracht het effect is wat massa heeft met ruimte-tijd (datgeen waar het universum van gemaakt is). Massa vervormt dit er zorgt ervoor dat massa's naar elkaar toe gaan (https://www.youtube.com/watch?v=xvZfx7iwq94 voor een visualisatie). Vooralsnog is er geen reden om aan te nemen dat dit niet altijd aanwezig is geweest. Echter, zwaartekracht is niet een echt sterke kracht. We mogen er dan wel wat hinder van ondervinden (vanwege vallen e.d.), maar in vergelijking met de kernkrachten is het peanuts. In het begin van het universum (de eerste 100.000 jaar) was het universum zo compact dat zwaartekracht weliswaar aanwezig was, maar door de dichtheid en hitte zal dit niet te merken zijn geweest. Dus zwaartekracht is altijd aanwezig geweest, voor praktische doeleinden (dagelijkse belevenis van de gewone mens) is zwaartekracht pas later (na 100.000 jaar) "zichtbaar" geworden.

In de gangbare opvattingen was er vóór de oerknal helemaal niets. In die opvatting past dat er dus ook geen zwaartekracht was.

Er wordt getheoretiseerd dat zwaartekracht zich op 10^-43 seconde, vlak na het einde van het zogenaamde Plancktijdperk tijdens de Oerknal, afsplitste van de andere krachten. Toevallig is dit ook de periode waarover, theoretisch gezien, geen uitspraken gedaan kunnen worden. Maar als het zo is dan is er vanaf tijdstip 0 tot 10^-43 seconde geen zwaartekracht geweest maar was deze onderdeel van een "oerkracht" zijnde alle krachten geunificeerd samen. Verder zijn er in het heelal plaatsen waar zo weinig zwaartekracht is of de zwaartekracht van alle objecten die je aantrekken elkaar zo tegen werkt dat de kracht die aan je trekt pratisch gezien verwaarloosbaar is. Dis is in gebieden met weinig of geen materie is, zogenaamde superholtes of bijvoorbeeld in het centrum van planeten of sterren waar alle materie ongeveer even hard aan je trekt en zich ongeveer evenveel materie om je heen bevindt (N.B. niet dat je kans maakt daar te komen gezien druk en temperatuur).

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Oerknal
http://nl.wikipedia.org/wiki/Superholte
http://wetenschap.infonu.nl/sterrenkunde/4...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100