Hoe moet je met op een kaart plaatsen berekenen met graden?

Ik heb toets waarin ik plaatsen moet berekenen met graden op een kaart noorderbreedte en oosterlengte enzo hoe moet ik dat doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

In je atlas staan lijnen op de kaart van boven naar beneden (geven ooster- of westerlengte aan) en van rechts naar links (geven noorder- en zuiderbreedte aan). Zo zie je bv dat Amsterdam tussen 52.15 en 52.30 westerbreedte ligt en tussen 4.30 en 5 oosterlengte.

Je moet uitgaan van de 0 meridiaan. Wat ten oosten (=rechts op de kaart) daarvan ligt of wat ten westen(links op de kaart) daarvan ligt is de plaats aanduiding. Kijk op wikipedia en zoek bijvoorbeeld Madrid. Daar staan de volgende coördinaten bij aangegeven:. 40* 23'N en 3* 34'W (dat sterretje moet een klein nulletje zijn) Er staat dus 40graden 23 minuten('=Minuut, "is seconden) Noord(elijk en 3 graden 34 minuten W(estelijk). Een en ander gerekend vanaf de 0 meridiaan die over Greenwich in Engeland loopt. Overigens staan er in elke goede atlas voorbeelden van. Zo kun je dit voorbeeld dus controleren. Ook wat betreft het Zuidelijk halfrond. Toegevoegd na 15 minuten: aanvulling voor een plaats op het zuidelijk halfrond Melbourne Australië 37* 48' Zuid 144*57' Oost(wiki) Toegevoegd na 7 uur: Het geografische net Zoals beloofd komen we nog terug op het geografische net. Tegen het einde van de 19e eeuw werd de wereld verdeeld in 24 tijdzones van elk 15 graden breed, deze worden meridianen genoemd. Natuurlijk zie je deze lijnen niet echt in het landschap, maar zijn het denkbeeldige indelingen. De meridiaan van Greenwich, UK, is het nulpunt. De zon passeert de meridiaan van Greenwich om 12 uur 's middags. Vanuit Greenwich zijn er 180 meridianen naar het westen (westerlengtes) en 180 naar het oosten (oosterlengtes). Ze staan allemaal loodrecht op de evenaar. Hun onderlinge afstand is op de evenaar 111 kilometer. Die afstand wordt steeds kleiner des te verder je van de evenaar komt. Uiteindelijk komen de meridianen samen op de noord- en zuidpool. Naast deze lengtecirkels zijn er ook breedtecirkels (parallellen). Ze heten parallellen omdat ze parallel lopen aan de evenaar. Er zijn er 90 op het noordelijk halfrond (ten noorden van de evenaar) en 90 op het zuidelijk halfrond (ten zuiden van de evenaar). De 90e breedtegraad valt samen met de polen. De telling begint dus aan de evenaar. De onderlinge afstand is altijd 111 kilometer. De graden worden onderverdeeld in minuten (') en seconden (''). Elke graad is 60 minuten, elke minuut is 60 seconden. Omdat de afstand tussen de breedtecirkels overal gelijk is kunnen we als volgt rekenen: Breedte-minuut = 111km:60 = 1,85km = 1 zeemijl Breedte seconde = 1,85 km:60 = 31 m Elk punt op aarde kan worden vastgelegd met de coördinaten, het snijpunt van een meridiaan en een parallel, een lengte- en een breedtegraad. Amsterdam ligt bijvoorbeeld op 52°21' NB (noorderbreedte) en 4°55' OL (oosterlengte).

Bronnen:
scoutquest.com

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100