De inham op de kaart (zie link hieronder), heeft dat ooit bij Nederland gehoord?

Het gaat om dit stukje: http://maps.google.nl/maps?f=q&source=s_q&hl=nl&geocode=&q=coevorden&sll=52.469397,5.509644&sspn=1.760096,5.570068&ie=UTF8&hq=&hnear=Coevorden,+Drenthe&ll=52.547131,6.937866&spn=0.319844,0.992889&z=10 net onder Coevorden dus.

Was dat stuk land ooit onderdeel van Nederland? Zo ja, hoe is het dan bij Duitsland terechtgekomen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat stukje Duitsland dat uitsteekt in Nederland is een onderdeel van Graftschaft Bentheim: Als je dit leest is het in elk geval ook historisch verbonden met Nederland: De "Grafschaft", zoals het gebied in Duitsland vaak kortweg wordt genoemd, wijkt in cultureel opzicht sterk af van de rest van Duitsland. Dit heeft vooral te maken met de eeuwenlange hechte band en grote invloed van Nederland op het gebied, zowel op taalkundig als godsdienstig vlak. Het staat dan ook bekend als das niedersächsische Holland (het Holland van Nedersaksen). Toegevoegd na 52 seconden: Graftschaft=Grafschaft Toegevoegd na 7 minuten: Als je dit leest over een van de dorpen, Wilusm, uit het gebeid dan is het inderdaad ooit een stukje Nederland geweest: Korte geschiedenis Wilsum wordt voor het eerst in in de tweede helft van de negende eeuw genoemd in de De miraculis sancti Alexandri, toen de plaats nog tot Twente behoorde. Sinds de hoge middeleeuwen hoort de plaats tot het Graafschap Bentheim. In de Tachtigjarige Oorlog werd de plaats tussen 1580 en 1605 vaak bezocht door rondtrekkende (lees: plunderende) troepen; vele bewoners vluchtten naar Nederland. In 1725 volgde de bouw van een kerk. Toegevoegd na 9 minuten: En typen is vanavond ( en wel vaker ;) ) niet mijn sterkste kant: Wilusm= Wilsum en gebeid=gebied.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Grafschaft_Bentheim
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wilsum_(Grafs...

Afgaande op deze kaarten: http://home.tiscali.nl/~wr2777/West-Friesland2groot.htm Zou ik zeggen dat het in het verleden anders ingedeeld was. Landsgrenzen veranderden echter nogal eens door bv oorlogen enzo.

Een Twentenaar kan daar inderdaad gewoon praten, viel me op.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100