Hoe komt het dat er zo veel Nederlandse plaatsnamen zijn die ook in België voorkomen? Met welke reden/doel/oorzaak is dat?

Zoals Mechelen, Limburg, Beringe, Zwijndrecht en nog wel (veel) meer?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nederland en Belgie waren ooit verdeeld in veel kleinere gebieden die onafhankelijk van elkaar werden bestuurd. Ieder gebied kon eigen stadsnamen kiezen.

Het is niet alleen zo dat plaatsnamen dubbel voorkomen in België en Nederland: ook binnen de landen zelf komen sommige namen meermaals voor. Zo heb je Bergen in Noordholland, Limburg, Brabant (Bergen op Zoom) en in België (Mons). Ook Rijswijk vinden we op meer plaatsen, Hengelo in Gelderland en Overijssel, etc. etc. De naamgeving van plaatsen is in het verleden door mensen die in een bepaalde buurt woonden gebeurd, zonder dat men zich ervan bewust was dat dezelfde naam in een ander deel van de lage landen ook al in gebruik was. Namen werden vaak gegeven omdat een plaats bepaalde kenmerken had, zodat namen met "lo" (= bos), "berg" (heuvel), "dam", "voorde" (doorwaadbare plaats) veel voorkomen. Dat is dus de oorzaak van de dubbele namen, een reden of doel is er niet.

Soms heeft een plaats eigenlijk dezelfde naam, maar valt het niet meteen op. Coevorden = Oxford Een doorwaadbare plaats (vorde) waar koeien (ossen) de rivier konden oversteken. Er is een plaats geweest vlak bij Gorinchem met de naam Wolferen. Die plaats is helemaal weg. Waar zijn de mensen heen gegaan? Misschien wel naar het buurtschap Wolferen in de Betuwe vlak bij Andelst. Vlak bij Oosterhout een naam die ook voorkomt in Brabant.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100