De toppen en tussenhoogten worden vandaag met GPS systeem berekend : Dat gebeurt in twee stappen: Men berekent door de tijd die het signaal nodig heeft om van de satellieten een bepaald punt in de aardkern ...die tijd geeft dan de afstand van het bepaald punt tot het middelste van de Aarde. De tweede stap is te berekenen hoe hoog het punt is ten opzichte van de waterspiegel : Die hoogte wordt gebruikt voor hoogtemeting. Maar helaas is het zeeniveau , door tal van redenen niet overal constant (vorm aarde,eb/vloed , plaats op de Aarde ten opzichte van de evenaar ) ,daarvoor gebruikt men dan een ‘geoïde’ , dat is het punt van gemiddelde zwaartekracht op zee (meer uitleg :zie link)...de GPS helpt da,n door middel van variabelen de hoogte te meten ( gebruik maken van plug-ins)
Wanneer men genoeg aantal punten heeft , kan men die punten verbinden door hoogtelijnen. Die lijnen zullen een bepaalde oppervlakte vertegenwoordigen…van punten tussen bepaalde hoogten. : zo kan men gemiddelden berekenen.
Vroeger was dat veel complexer en gebruikten ze de oudere landmetertechnieken : ruimtelijke meetkunde met transits en theodolits ( dit schrijf ik ,maar heb er zelf geen kaas van gegeten.... verder opzoeken)....maar twee metingen waren dikwijls ook twee resultaten. U herinnert zich misschien nog de discussie over de hoogste top van de wereld ? De Mount Everest of de K2 , die discussie heeft jaren geduurd, juist vanwege die onnauwkeurigheid
- Bronnen:
-
http://nl.wikipedia.org/wiki/Geo%C3%AFde