Waarom word er op het voortgezet onderwijs Frans gegeven in plaats van Spaans?

Gezien Spaans een veel groter taalgebied heeft en veel meer landen de Spaanse taal als hoofdtaal heeft zou Spaans toch logischer zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In onze huidige samenleving worden Duits en Frans altijd vooropgesteld aan het Spaans en dat is ook terug te zien op de middelbare scholen. De reden dat Frans nu zo belangrijk is op de middelbare school - en als belangrijker wordt gezien dan het Spaans - is dat Nederland in de 19de eeuw drie jaar lang onderdeel is geweest van Frankrijk en het Frans was toen ook een officiële taal van Nederland. Ook was het Frans belangrijk in de politiek en bij de elite. In een groot deel van de 20ste eeuw werd het Frans zelfs belangrijker beschouwd dan het Engels. Dit is echter veranderd door de jaren heen en het Frans staat tegenwoordig vaak op de vierde plaats na het Nederlands, Engels en Duits. Maar het staat nog steeds boven het Spaans. In Nederland wordt altijd Duits en Frans aangeboden en soms Spaans. Spaans wordt dan vaak als extra vak aangeboden of er wordt maar weinig over verteld en daardoor weten veel kinderen niet wat het inhoudt. Dat geeft hen vaak een reden om het niet te kiezen. Maar daar is eigenlijk geen geldige reden meer voor, want het Spaans wordt steeds belangrijker. Voor contacten en handel met Spanje en Zuid-Amerika is Spaans essentieel en hoort daarom zeker thuis in het rijtje van Duits en Frans.

Bronnen:
https://spaans.levendetalen.nl/wp-content/...

Frans wordt gegeven in het voortgezet onderwijs omdat Frans tot de jaren 50/60 van de 20e eeuw de leidende cultuurtaal van Europa was. Als beschaafd persoon sprak en las je Frans; Frans werd ook gebruikt bij internationale contacten, Frans is nog steeds 1 van de 2 officieuze werktalen van de Europese Unie (mn de juridische diensten is nog sterk verfranst). Die gewoonte gaat lang terug; Willem van Oranje sprak beter Frans dan Nederlands/Diets. Die grote rol van het Frans is pas na 1945 verdwenen en vervangen door Engels (of eigenlijk Amerikaans); dat geldt ook voor de wetenschappen waar Duits tot die tijd een grote rol speelde.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100