Mogen docenten in je telefoon meekijken?

Mijn docent staat heel vaak achter me om mee te kijken op mijn telefoon en leest ook al mijn berichten. Hij heeft me laatst ervan beschuldigd dat ik op een datingsite zit en dat naar mn ouders gemaild, dit is ook niet eens zo. Iedere keer als ik aan het appen ben, kijkt hij met wie en over wat het gaat. Mag dit eigenlijk wel? Ik ben al naar hem toegegaan maar die docent werd boos en zei: als je het niet accepteert dan lever je je telefoon maar tot half 3 in en je moet nablijven.
Ik vind dit best wel raar, want hij doet het alleen bij mij

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, dit mag niet. Het zijn privé berichten en een ander persoon dan je leraar mag ook niet op je telefoon meekijken. Het lezen van privé berichten valt onder het zgn Briefgeheim. En de bescherming hiervan is opgenomen en de zgn Grondrechten. Maar er zijn waarschijnlijk wel regels dat je niet op je telefoon mag. Dus jij zit ook fout. De leraar is alsnog je privacy aan t schenden. Ik zou hem hierop aanspreken.

Bronnen:
https://www.startpagina.nl/v/werk-onderwij...

Als een leerling het hinderlijk vindt dat een docent heel vaak (let op de toevoeging: heel vaak), dus nog niet eens altijd, tijdens de les meekijkt op de smartphone om te controleren met wie en waarover de berichten gaan, dan gaat het meestal om privéberichten. Heel vaak tijdens de les gebruik maken van de smartphone voor het verzenden en lezen van berichten die niets met de lessen te maken hebben valt onder excessief smartphonegebruik. De leerling heeft dan nog niet geleerd op een verantwoorde manier gebruik te maken van het apparaat. De problemen die optreden zijn: geen contact met degene die de lessen geeft, verminderde concentratie, de informatie van de lessen niet goed verwerken en/of interpreteren, onnodig lagere cijfers. Het meest negatieve effect is de kans op verstoring van de lessen voor de medeleerlingen. Het tijdens de lessen meekijken van de docent heeft een doel. Het is één van de taken van de docenten om op te letten of het telefoon gebruik tijdens de lessen een onderdeel van de les is of privé. Dit kan de docent alleen maar controleren door mee te kijken. Als een leerling daar problemen mee heeft en er ondanks de waarschuwingen, zelfs via de ouders, toch mee doorgaat zal dit een negatief effect hebben op het school- en of klasklimaat. Zeker als de leerling nog verhaal gaat halen en tegendraads gedrag vertoont. Het is de plicht van de docent om ervoor te zorgen dat het ongeoorloofd privé-whattsappen van de leerling tijdens de lessen ophoudt. Niet goedschiks dan kwaadschiks.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100