Als je € 10,- pakt uit de kas van de baas en het een uur later terug legt, is dat een reden voor ontslag?

Weet jij het antwoord?

/2500

Zou de baas het weten dan denkt deze nu vast dat je niet meer te vertrouwen bent. Het gaat er niet om of je het terug gelegd hebt, maar dat je het gepakt hebt. ---Feit is dat je hebt gestolen of het nu 10 euro is of €10.000,00--- Het is aan de baas om de beslissing te nemen of het ontslagwaardig is. Let wel: in zaken is vertrouwen heel belangrijk, ben je niet te vertrouwen dan wil niemand zaken met je doen of in dit geval je in dienst hebben/houden, vrees ik.

Nee, als je uit eigen overweging het geld heb teruggelegd zonder dat daarbij iemand erop heeft aangedrongen dit te doen, dan ben je uit eigen overweging gestopt met het strafbare feit. Dit heet vrijwillige terugtred. Het is dus niet de bedoeling dat iemand anders je hierbij heeft geholpen, het gaat om je eigen wil. Ook ligt het eraan hoelang jij al werkzaam bent bij die baas. Ontslag heeft namelijk grote gevolgen voor jou. De rechter moet afwegen of die tien euro dusdanig is dat jij hiervoor ontslagen moet worden. Ik kan me jurisprudentie herinneren dat dit zeker geen reden is voor ontslag mocht het de eerste keer zijn en zeker als jij zelf heb besloten het terug te leggen.

Voor diefstal (en dat is het) kun je op staande voet worden ontslagen, dus: onmiddellijk wegwezen en geen geld, ook geen WW uitkering. Je bent helemaal afhankelijk van eventuele goedheid van je werkgever. Daar zal ook iets tegenover staan. Het gaat niet alleen om diefstal van geld, maar ook van goederen. Het meenemen van een paperclip kan al riskant zijn. Let daar vooral op als het bedrijf moeilijke tijden doormaakt. Dan zijn ze je mooi gauw kwijt, zonder vergoedingen, pensioenrechten en zo.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100