Is het mogelijk om staatsexamens te doen op 17-jarige leeftijd?

Ik wordt over een paar weken 17 jaar oud, helaas weet ik nu al dat ik de havo eindexamen gefaald heb. Ik voel me niet fijn op de school waar ik nu op zit, hier wil ik dan ook echt vanaf, want ik hou het niet nog een jaar vol (deze school heeft me mentaal naar beneden gehaald). Ik ben een heel verlegen type en vindt het heel moeilijk om naar een nieuwe school te gaan (ik volg al trainingen om dit te verbeteren).
Ik denk dat ik op 4 examens gezakt ben en wil alleen die ophalen, is het mogelijk voor mij om dit via de staatsexamens te doen? Ik weet namelijk niet hoe het zit met de leerplicht, enz. Ook wil ik niet alles over doen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Theoretisch gesproken: ja. Praktisch gesproken is de vraag niet relevant. Je bent namelijk nog geen 18 en je hebt geen vwo- of havo-diploma en geen diploma op minimaal mbo2-niveau. Dat betekent dat je kwalificatieplichtig en dit betekent dat je nog 'gewoon' dagonderwijs moet volgen tot je zo'n diploma hebt of eerder 18 jaar bent geworden. Toegevoegd na 5 minuten: Bedenk overigens, dat je bij het staatsexamen niet alleen de bekende centrale schriftelijke eindexamens hebt. Je hebt ook college-examens (in plaats van de bekende school-examens). Meestal zijn dat mondelinge examens die soms worden aangevuld met een schriftelijk deel of een praktische opdracht.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100