Mag je tijdelijk stoppen met mbo en jaartje rust nemen?

Ik ben 27 juli 17 geworden , ik heb een vmbo-tl diploma en doe nu een mbo-4 opleiding waar ik mee wil stoppen omdat ik de opleiding niet leuk vind. Ik wil volgend schooljaar een andere opleiding doen op een andere school die ik wel leuk vind. Wat kan ik het beste doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zover ik weet, ben je tot je 18e verplicht om naar school te gaan. Ik ben zelf ook 17 en wil ook niet door omstandigheden naar school, maar ik heb met Leerplicht een oplossing gevonden dat ik ga werken. Misschien kan je dat ook vragen of dat kan bij jou. Je mag niet zomaar thuis blijven als je nog geen 18 bent.

Nee, dat mag niet in jouw geval. Als je 16 bent, stopt de leerplicht als je op dat moment een havo-, vwo- of mbo-diploma.op minstens niveau 2 hebt. Dat heb je niet. In dat geval begint de kwalificatieplicht en die duurt tot je 18 bent OF op een eerder moment alsnog zo'n diploma hebt gehaald. Een jaar "niksen" zonder school mag dus niet. "Weglopen" als je iets "niet leuk" vindt, is geen optie. Daarmee ontwikkel je ook geen doorzettingsvermogen.

Nee, een jaartje "rust" (???) op die leeftijd zit er nog niet in ; je zult in elk geval een dagbesteding moeten hebben. Je bent sowieso tot je zeventiende leerplichtig, maar omdat je nog geen startkwalificatie (Havo, vwo, mbo2) hebt. moet je nog zeker tot en met je achttiende naar school. Het is echter pas september, dus als je NU al zeker weet dat deze opleiding het niet is, kun je wellicht nog overstappen op een andere zonder dat je een heel jaar verliest. Je mist dan wel de eerste maand, maar die achterstand is meestal nog wel in te halen. Praat daarover met je mentor, een decaan of iemand van het studenteninformatiepunt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100