Bestaat er een studie aan buitenlandse universiteiten ( geen Belgie) die gelijk is aan het Nederlandse universitaire bestuurskunde?

Kan je in het buitenland ook aan een universiteit bestuurskunde studeren.
En hoe heet het dan?
Het is niet 'public administration' want dat is alleen openbaar bestuur.

Dank u

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bestuurskunde is echt public administration hoor in het buitenland. De studie bestuurskunde ziet amper op de private sector, voornamelijk op overheid en semi-overheid, ondanks wat de foldertjes beweren. Het is simpelweg gericht op ambtenaarachtig bestuur, dat kan soms in een privaatrechtelijke constructie vormgegeven zijn, zoals De Nederlandse Bank (naamloos vennootschap) of de AFM (stichting), de Nederlandse Spoorwegen (wederom een NV), maar het is overheid. DAt geldt ook voor bijvoorbeeld Liander. Het zijn alle rechtspersonen die worden geleid/gevormd door de (lokale/regionale/nationale) overheid. Wil je bestuurskunde gericht op de private sector en in mindere mate op de overheid? Dan moet je richting bedrijfskunde gaan, wat dus als business administration of business studies wordt vertaald. Wil je je keuze openhouden? Kies dan voor bedrijfskunde, bestuurskunde wordt toh vrijwel altijd geassocieerd met overheid. Toegevoegd na 6 minuten: Zie bijv. de site van de vereniging voor bestuurskunde of wikipedia. Het klopt dus niet echt dat bestuurskunde private organisaties bestuurt (of wederom stichtingen met een ambtenaren structuur of zo)

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestuurskunde
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vereniging_vo...
http://www.verenigingvoorbestuurskunde.nl/...

Ja. Ik ken niet de situatie in alle landen, maar wel die in Frankrijk. Wie in Frankrijk een hoge functie ambieert in het openbaar bestuur, is praktisch verplicht een opleiding te volgen aan de ENA, de École nationale d'administration. In Frankrijk is er dus niet een studie Bestuurskunde, maar zelfs een "bestuurshogeschool".

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/%C3%89cole_na...
http://www.ena.fr/index.php?/fr

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100